Almanya'dan Türkiye'ye Uzanan Cinayet Davası - Son Dakika
Güncel

Almanya'dan Türkiye'ye Uzanan Cinayet Davası

Almanya\'dan Türkiye\'ye Uzanan Cinayet Davası

Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü adlı kadının erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesine ilişkin olarak 2 kardeşin "kasten öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

26.01.2016 16:49

Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü adlı kadının erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesine ilişkin olarak 2 kardeşin "kasten öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

"BUNUN KATLİNİ YAPALIM HESABINA GİRMEDİK"

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 2. duruşmaya tutuksuz sanıklar Alparslan Sürücü, Mutlu Sürücü ve avukatları katıldı. Duruşmayı Alman basınından çok sayıda gazeteci ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de takip etti.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Emrah Sürücü, ölen Hatun Sürücü'nün ve sanıkların kardeşi olduğunu belirterek, olay tarihinde Almanya'da cezaevinde olduğunu söyledi.

Kardeşinin yaşantısını bilmediğini belirten Emrah Sürücü, "Ailemle de aram çok iyi değildi. Alman medyasının bahsettiği şekilde ailece oturup 'Bunun katlini yapalım' hesabına girmedik. Böyle bir aile yapımız yoktur. Babam kız çocuklarına çok düşkündür. Onları el üstünde tutardı. Babam Hatun'un ölümünden çok etkilendi. Alman medyasında Hatun Sürücü'nün başörtüsü takmaması nedeniyle öldürüldüğü belirtiliyor. Kardeşim Alparslan'ın eşi açıktır. Biz Sünniyiz, benim eşim Alevi ve başı açık modern bir bayandır. Bu şekilde baktığınızda, öldürülmesi gereken ben ve eşim olmalıydı" dedi.

"FARKLI YAŞAM TARZI VAR DİYE ÖLDÜRMEDİM"

Ablasını öldürdüğü gerekçesiyle Almanya'da yargılandıktan sonra Türkiye'deki davada tanık olarak dinlenen Ayhan Sürücü ise "Ben ablam olan Hatun Sürücü'yü öldürme eylemine kendim karar verdim ve bu verdiğim kararla bu suçu işledim. Aile tarafından alınmış bir karar yoktur. Ben Hatun Sürücü'yü sevmiyordum. Olay günü yanına gittiğimde bir kavga oluştu, tartışma çıktı. Bana karşı kullandığı kelimeler ve aldığı tavra karşı orada kendimi kaybedip vurdum. Silahı ben kendim temin ettim. Ağabeylerim vermedi. Sanık olarak yargılanan Alparslan ve Mutlu Sürücü'nün yardımı, iştiraki ya da azmettirmesi yoktur. Ailem Hatun'un öldürülmesi konusunda herhangi bir karar almadı. Ben Hatun'u farklı bir yaşam tarzı var diye de öldürmedim" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanıkların avukatı Eylem Kayabalı da, müvekkillerinin bu suça iştirak ettiklerine dair hiçbir delil bulunmadığı için Almanya'da yargılandıkları davada beraat ettiklerini belirtti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına davaya katılma talebinde bulunan avukat Rukiye Leyla Süren'in katılma talebi ise reddedildi.

Mahkeme heyeti, tanıklar Nalan Savuroğlu ve Volkan Savuroğlu'nun yurtdışı adreslerine göre istinabe evrakı düzenlenmesine karar verdi. Sanık avukatının dinlenmesini istediği tanıklar Dilek Sürücü ve Levent Akkaş'ın gelecek celse dinlenmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından Rukiye Leyla Süren, "Türkiye'deki 303 kadın cinayetine ve yazılı yasalara rağmen, sayın mahkeme, kadına yönelik şiddetle ilgili tüm çabalarımız bu kadar sonuç almışken, suçtan zarar görme durumumuzun oluşmadığından bahisle reddetti. Müdahillik talebimizin kabul edilmesi gerekirdi. Davayı incelemeye ve izlemeye devam edeceğiz. Hatun kardeşimizin haklarını o mezardayken biz savunmaya devam edeceğiz" dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005 tarihinde kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüş, Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdiklerini iddia ettiği ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü de tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, yargılama sonucunda Ayhan Sürücü ise 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı.

Geçtiğimiz yıl hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

20'ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Ancak Berlin Savcılığı'nın, Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararına itiraz etmesi üzerine, soruşturmanın eksik yapıldığı gerekçesiyle 2 kardeş hakkında verilen beraat kararı bozularak, haklarında tutuklamaya yönelik arama kararı çıkarıldı.

Türkiye, Ümraniye'deki adreslerinde yakalanan şüpheli 2 kardeşin, Anayasa'nın 38. maddesi, TCK'nın 18. maddesi ve Avrupa Sözleşmesi'nin 6. maddesi gereğince Almanya'ya iade edilmemesine karar verilerek, Türkiye'de yargılanmaları için Berlin Savcılığı'ndan soruşturma evraklarını istedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında, kardeşleri Hatun Sürücü'yü "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'dan Türkiye'ye Uzanan Cinayet Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement