Almanya Savunma Bakanı Leyen'in IKBY Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Almanya Savunma Bakanı Leyen'in IKBY Ziyareti

Almanya Savunma Bakanı Leyen, "IŞİD terör örgütü yok edilene kadar askeri yardımlarımız ve peşmergeye eğitim verme çalışmalarımız devam edecek." dedi.

25.09.2014 17:44  Güncelleme: 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Almanya hükümeti olarak terör örgütü IŞİD yok edilene kadar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) askeri yardımlarının devam edeceğini bildirdi.

Erbil'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen görüşmenin ardından Leyen ve IKBY Başkanı Mesut Barzani, ortak basın toplantısı düzenledi.

Leyen, konuşmasında 1 milyonu aşan sığınmacıya ev sahipliği yapan Kürt bölgesinin ağır bir yük ve sorumlulukla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, "Sayın Barzani, siz onları burada koruyorsunuz. Biz de burada size desteğimizi bir kez daha yinelemek istiyoruz" dedi.

Barzani'yle görüşmesinde Kürt bölgesine büyük miktarda yardım ulaştığını anladıklarını ancak bundan çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Leyen, "Kış kapıda diyebiliriz. Sığınmacıların yiyecek, içecek, kışlık giyim ve barınacakları yerlere ihtiyaçları var. Ancak bizim arzumuz insanların, bir an önce kendi evlerine dönmesidir" diye konuştu.

Almanya Savunma Bakanı Leyen, Barzani'yle görüşmede, bin 50 kilometre sınır hattı boyunca IŞİD ile savaşan Peşmerge'ye yapılacak silah ve mühimmat desteğini de ele aldıklarını kaydetti. Peşmerge'nin elindeki silahların çok az ve yetersiz olduğuna dikkati çeken Leyen, gönderdikleri silahların bölgede memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Kürt bölgesine gönderdikleri ilk askeri yardım malzemesinin içinde patlayıcılar ile bomba imha araçları da olduğunu aktaran Leyen, şöyle devam etti:

"Barzani ve Kürdistan'daki askeri yetkililerle yaptığımız görüşmede bu araçların çok önemli olduğunu gördük. Çünkü IŞİD, ele geçirdiği yerleri bomba düzenekleriyle dolduruyor. Bu aletler, patlayıcıları etkisiz hale getirerek insanların evlerine dönme sürecini hızlandıracak."

Leyen, Peşmergelere yönelik başlattıkları askeri eğitimin de teröristlere karşı daha etkin savaşmak için önemli olduğunu vurguladı.

"IŞİD terör örgütü yok edilene kadar askeri yardımlarımız ve Peşmergeye eğitim verme çalışmalarımız devam edecek" diyen Leyen, bu konuda kararlı olduklarını bildirdi.

Irak'taki siyasi durumu da değerlendiren Leyen, ülkenin yeni başbakanına geniş bir siyasi destek bulunduğunu, bunun gelecek adına ümit verici olduğunu dile getirdi.

Barzani'nin açıklamaları

IKBY Başkanı Mesut Barzani de Almanya hükümetinin savaşın başından beri kendilerine gereken askeri ve insani yardımı yaptığını söyledi. Almanya'nın, Kürt bölgesine silah gönderme kararının kolay olmadığını bildiklerini dile getiren Barzani, yüksek orandaki silah gönderimini onayladığı için Alman Parlamentosu'na teşekkür etti.

Terörizmle mücadele için tüm dünya ülkelerinin destek verdiği bir mücadele gerektiğini vurgulayan Barzani, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun, her geçen gün güçlendiğine dikkati çekti.

"ABD'den Kobani'ye müdahale etmesini istedik"

Barzani, bir soru üzerine Suriye'nin Aynu'l-Arab (Kobani) ilçesindeki IŞİD saldırılarına ilişkin, şunları söyledi:

"ABD ve diğer devletlerden Kobani'ye müdahale etmelerini ve Kürtlerin yeni bir soykırım tehlikesiyle baş başa bırakılmasına izin vermemelerini talep ettik. Yeni bir Şengal (Sinicar) yaşanmasın istedik. Hava operasyonları bizim talebimiz üzerine olmuşsa çok teşekkür ediyoruz. Değilse de teşekkür ediyoruz. Önemli olan teröristlerin vurulması ve Kobani'nin düşmemesiydi. Bu da oldu."

Barzani, "Peşmerge, Kobani'ye gönderilecek mi?" sorusuna, şöyle cevap verdi:

"Kobani'nin coğrafi yapısı çok farklı. Kobani, Kamışlı, Cizire ve Haseke'den çok uzak. Bu bölgeler arasında da kopukluk var. Kobani'den Afrin'e kadar da teröristlere destek veren Arap aşiretleri bulunuyor. Kobani orada bir ada gibi. Biz Kobani'ye askeri destek göndermeye hazırdık ve çok da istiyorduk. Fakat coğrafi şartlar buna el vermiyordu ve yollar tamamen kapalıydı." - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Savunma Bakanı Leyen'in IKBY Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement