Ankesob Başkanlar Kurulu Antalya'da Toplandı - Son Dakika
Güncel

Ankesob Başkanlar Kurulu Antalya'da Toplandı

Ankesob Başkanlar Kurulu Antalya\'da Toplandı

ANKESOB Başkanlar Kurulu Antalya'da Toplandı.

03.11.2013 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKESOB Başkanlar Kurulu Antalya'da Toplandı. İş güvenliği eğitiminden sicil kaydına, ustalık belgesi, üye sayıları ve ocak'ta yapılacak oda seçimlerine kadar üyeleri ve esnafı ilgilendiren tüm konuların tartışıldığı toplantıda, odaların ve esnafın sıkıntıları da paylaşıldı.

Oda başkanlarının görüşlerini de belirttiği toplantıda odaların ve esnafın sıkıntıları ile hizmet kalitesinin artması için çözüm yolları tartışıldı. 28 Ekim 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ANKESOB Başkanlar Kurulu Toplantısı'na ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Başkan Vekilleri Hüseyin Ar, Hasan H. Çavuşculu, Genel Sekreter Abdurrahman Varol, kurul üyeleri ile birliğe bağlı oda başkanları katıldı.

-"BUGÜN BİZİM İÇİN ÖZEL BİR GÜN"-

Limak Arcadia Hotel Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından divan heyeti oluşturuldu. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner Başkanlığındaki divan heyeti; ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, ANKESOB Genel Sekreteri Abdurrahman Varol, Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven ve Polatlı Sobacılar, Kalaycılar, Nalbantlar ve Benzeri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cabbar Çepur'dan oluştu. Oda başkanları ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, "Bugün bizim için özel bir gün. Toplantının, Cumhuriyetimizin 90. yılını kutladığımız 29 Ekim'e denk gelmesi vesilesi ile hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz" diye konuştu.

-"ESNAF VE SANATKARLAR ODALARINDAN; SİCİLLERİNDEN "USTALIK BELGESİ' İSTENMEMELİ"-

Son 1 yılın çalışmalarını özetleyen Başkan Yiğiner şöyle konuştu:

"E -Devlet sistemine geçildikten sonra üye kayıtlarında büyük bir oranda azalma oldu. Vergisini kapattırıp üye olmayanlar silindi. 2005 yılında 105 bin olan üye sayımız bugün geldiğimiz noktada 58 bin 162'dir. Ustalık Belgesi sıkıntısından dolayı üyelerimizin bir kısmı Ankara Ticaret Odası'na gitti. Devamlı kan kaybettik. Bu süreçte üye sayıları düşen aşağı yukarı 10 oda kapandı. Bugün 4-5 odamız da kapanmamak için üye kazanma mücadelesi veriyor. Ustalık Belgesinde bir paralellik olmalı. Nasıl ki ticaret odasından, sanayi odasından, TOBB'a bağlı meslek odalarından "Ustalık Belgesi' istenmiyorsa, TESK'e bağlı esnaf ve sanatkarlar odalarından; sicillerinden "Ustalık Belgesi' istenmemeli. Bu konuyu belli bir aşamaya getirdik. Bugün yarın kanunlaşıp yürürlüğe girecek. Büyük mücadelesini verdiğimiz Ustalık Belgesi sorunu çözülünce kayıtlar da artacak."

-"2 AYDIR ÜYE KAYITLARIMIZ 3 KATINA ÇIKTI"-

Ustalık Belgesi problemi çözüldüğünde hem odaların, hem birliğin hem de teşkilatın çok güçlü bir yapıya kavuşacağını belirten Yiğiner, şunları kaydetti:

"Türk Ticaret Kanunu'ndaki düzenlemelerle birinci derecede deftere tabi olanlar ticaret odalarına, diğerlerinin de bize gelmesi gerekiyor. Fakat uygulamada bunu göremiyorduk. Küçük esnafı, tüccarlıkla alakası olmayan sanatkarları bile ticaret odaları Türkiye genelinde kayıt yapıyordu. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde biz Ankara'da bu sorunu aştık. Bakanlığın talimatı ile 2 aydır küçük ve orta dereceli esnafımızı artık Ankara Ticaret Odası kayıt yapmıyor. Dolayısı ile üye kayıtlarımız bugün aşağı yukarı 3 katına ulaşmış durumda. Kayıtlarımız arttıkça hem üye sayısı olarak güçleniyoruz hem de ekonomik olarak güçleniyoruz."

-"SİYASETLE İLGİLENEN ARKADAŞLARIMIZI MUTLAKA DESTEKLEYELİM"-

Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası YKÜ Ahmet Hamdi İncegül, öncelikle Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığını belirterek, "Buluşmamıza vesile olan birlik başkanımıza, başkan vekillerimize ve emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederim. Bu toplantı tanışmamıza, kaynaşmamıza vesile olmuştur. Adı üstünde olan birliğimiz gibi birlikteliğimiz devam etsin" temennisinde bulundu. Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, "Esnaf teşkilatımızın değerli başkanları. Sıkıntılarımız mecliste ve belediyelerde çözülür. Bugün için parti gözetmeksizin belediye başkanlığına aday olan arkadaşımızı desteklemeliyiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın mecliste ve belediyelerde temsilcileri olsun. Buralara aday olan siyasetle ilgilenen arkadaşlarımızı mutlaka destekleyelim" şeklinde konuştu.

-"BİZ 3-4 ODA BAŞKANI OLARAK KENT KONSEYİ'NDE ESNAFI TEMSİL ETMEKTEYİZ"-

Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı da konuşmasında şunları ifade etti:

"Birlik ve beraberliğimizi korumamız gerektiğine inanıyorum. 2014 oda seçimlerinde tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Ankara'da kanunla kurulmuş Ankara Kent Konseyi ve Kalkınma Ajansı var. Biz 3-4 oda başkanı olarak Kent Konseyi'nde esnafı temsil etmekteyiz. Bu Kent Konseyi'ne tüm odalarımızın katılma hakları var. Her odadan temsilciler burada yer almalı. Kent Konseyi'nde sorunlarımız tartışılmakta. Tartışılan sorunlar ile ilgili hazırlanan projeler Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne verilerek burada onaylanması sağlanmaktadır. Ayrıca, Ankara Kalkınma Ajansı da bizler için çok önemli bir kurum. ANKESOB ve Mobilyacılar Odası burada bizleri temsil etmektedir. Buradan büyük destek alabiliriz. Buraya odalar olarak sunduğumuz projeler kabul görürse odalarımıza büyük katkılar sağlayabiliriz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ankesob Başkanlar Kurulu Antalya'da Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement