'Anne Oteli" ile Bebeklerinden Ayrı Kalmıyorlar - Son Dakika
Yerel

'Anne Oteli" ile Bebeklerinden Ayrı Kalmıyorlar

\'Anne Oteli" ile Bebeklerinden Ayrı Kalmıyorlar

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki "anne oteli" ile anneler, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bebeklerinden ayrı bırakılmıyor .

15.01.2015 11:46  Güncelleme: 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki "anne oteli" ile anneler, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bebeklerinden ayrı bırakılmıyor.

Yaklaşık 6 yıldır hizmet veren "anne oteli"nde bebekleri yoğun bakım ünitesinde tedavi gören anneler, süresiz ve ücretsiz konaklayabiliyor. Anneler, doktor kontrolünde bebekleriyle bir araya gelip, onları emziriyor, temizliklerini yapıyor. İlk defa anne olan kadınlar da doktor ve hemşirelerden bebek bakımıyla ilgili bilgi alıyor.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gül Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde son sistem modern cihazların desteğinde, güncel yenidoğan yoğun bakım prensipleriyle bebekleri tedavi ederek, normal doğan yaşıtları gibi sağlıklı olarak yaşama hazırladıklarını belirtti.

Kaya, serviste 2 doktor, 7 hemşire, 3 sterilizasyon, 4 personelin çalıştığını belirterek, 21 yatak kapasiteli ünitede, 13 kuvöz, 13 fototerapi cihazı, 7 kot, 1 açık yatak, 2 transport kuvöz, 4 vantilatör ile hizmet verdiklerini söyledi.

Erken doğum, solunum bozukluğu, beslenme düzensizliği, kana mikrop karışması gibi durumlarda tedavi uyguladıklarını anlatan Kaya, "Anneler ve bebekli sürekli iletişim halindedir. Burada beslenme düzenlenmesine ağırlık verdiğimiz için annelerle bebeklerin iletişimini sürekli sağlamaya çalışıyoruz. Bebek ağızdan alıyorsa mümkün olduğunca anne sütü vermeye çalışıyoruz. Anneleri 3 ya da 2 saatte bir içeri alıyoruz ve bebekleri emzirmelerini sağlıyoruz" dedi.

Anne otelinde 21 anneye konaklama sağlayabildiklerini dile getiren Kaya, annenin bebeğinin yanında olmasının hem anne için hem bebek için faydalı olduğunu vurguladı.

Kaya, sterilizasyon açısından da annelerin hastanede olmasının bebek sağlığı için önemli olduğunu belirterek, "Anneleri önlüklü olarak içeriye alıyoruz. İçeri girmeden sterilizasyonları yapılıyor. bebekleriyle ilgilendikten sonra otellerine geçiyorlar. Yatak hizmetinin dışında annelere banyo, çamaşır gibi hizmetler de sunuyoruz. Çocukların kıyafetlerinin dışarıdan gelmesini istemiyoruz. Gelen kıyafetleri özel makinelerde yıkıyoruz. Anne oteli için hastalardan ayrı bir ücret talep etmiyoruz, bebeğin sağlık giderlerinden karşılanıyor" diye konuştu.

Annelerin birçoğunun ilk bebeklerini kucaklarına aldığını dile getiren Kaya, hemşirelerin annelerle birebir ilgilendiğini, bebeklerin bakımı, beslenmesi ile ilgili bilgileri verdiğini sözlerine ekledi.

Anneler memnun

Anne otelinde kalan kadınlardan Abide Ekmekçi, bir hafta önce Fatma Nur ismini verdikleri ilk bebeğini sezaryenle dünyaya getirdiğini belirterek, 5 gündür anne otelinde kaldığını söyledi.

Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi'nde doğum yaptığını ifade eden Ekmekçi, "Orada iki gün kaldık. Bebeğin kanında enfeksiyon olduğunu tespit ettiler, buraya sevk ettiler. Narman'da öğretmenim. Bebeğin durumu şimdi gayet iyi, normale döndü. Antibiyotik tedavisi 7 gün devam ettiği için tedavimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.

Ekmekçi, iki saatte bir bir saat süreyle bebeğini gördüğünü anlatarak, bebeğini emzirdiğini, temizlediğini söyledi.

Personelin bebek bakımıyla ilgili eğitim de verdiğini dile getiren Ekmekçi, şöyle devam etti:

"İlk defa anne olduğumuz için hiçbir şey bilmiyoruz. Küçücük bebek nasıl tutulur, nasıl emzirilir, gazı nasıl çıkarılır hepsini öğretiyorlar. Annem hep 'Anne olunca anlarsın' derdi. Şimdi anneliği de öğreniyorum. Bebeğim hasta, gözetim altında ben buradayım, onun zorluğu da bir başka. Burada herkes aynı durumda olduğu için birbirini anlıyor. Yardımlaşma çok iyi. Otelden de çok memnunuz. Yemek, yatak, temizlik gibi tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Ben Narman'dan geldim 1,5 saatlik mesafe ama Van, Ağrı gibi çevre illerden gelenler de var. Burada her türlü hizmet mevcut. Çocuklarımıza yakın olmamız en büyük avantaj. Bebeğim burada tedavi görürken 1,5 saatlik mesafeden nasıl gidip gelecektik."

Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Anne Oteli' ile Bebeklerinden Ayrı Kalmıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement