Antalya'nın İçmesuyu İhtiyacı - Son Dakika
Yerel

Antalya'nın İçmesuyu İhtiyacı

Antalya Kent Konseyi Başkanı Kurt: "Biyolojik ve kimyasal kirlenmenin had safhada olduğu Karacaören Barajı'nın Antalya için su rezervi olarak görülmesi anlaşılır bir durum değil" "Bakanlık tarafından hazırlanan projeden hemen vazgeçilmelidir"

07.10.2014 11:23

Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, biyolojik ve kimyasal kirlenmenin had safhada olduğu Karacaören Barajı'nın Antalya için su rezervi olarak görülmesinin anlaşılır bir durum olmadığını savunarak, "Bakanlık tarafından hazırlanan projeden hemen vazgeçilmelidir" dedi.

Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, uzmanların tarımda kullanılmasının bile sağlık açısından önemli sakıncalar doğuracağı yönünde uyarılarda bulunduğu Karacaören Barajı'ndaki kirli suyun, Antalya'ya içmesuyu olarak getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Antalya halkının, sırf proje maliyeti ucuz diye Karacaören'in pis ve zehirli suyunu içmeye mahkum edilmemesi gerektiğini belirten Kurt, "İhalesi gerçekleştirilen ve önümüzdeki günlerde uygulamaya yönelik adımlar atacağına dair duyumlar aldığımız Orman ve Su işleri Bakanlığı bu projeden hemen vazgeçmelidir" dedi.

Karacaören Barajı'ndaki kirliliğin önlenmesine yönelik tedbir alındığı yönündeki söylemleri inandırıcı bulmadığını ifade eden Kurt, açıklamasına şöyle devam etti:

"Böylesine kirlenen ve aynı zamanda cıva gibi ağır metalleri de içermekte olan bu suyun tam olarak arıtılamayacağı da konunun uzmanlarınca ifade edilmektedir. Söz konusu projeden vazgeçilmesi için başta Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKP'li milletvekilleri olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Aksi takdirde bunun vebali çok büyük olacaktır. Turizmdeki önemli katkısının yanı sıra Türkiye'de devlete borcu olmayan ender illerden olan Antalya'nın gelecekteki içmesuyu ihtiyacının giderilmesine yönelik hazırlanacak projeler, maliyetinin düşüklüğüne göre değil, sağlıklı ve uzun süreli olmasına yönelik değerlendirilmelidir. Antalya'ya da kenti yönetenlerde de bu yakışır."

Kurt, Karacaören 1 ve 2 barajlarının balık çiftlikleri, Isparta Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, mermer işletme tesisleri, yerleşim yerleri, meyve suyu fabrikaları ve tarımsal faaliyetler nedeniyle kirlendiğini vurguladı.

Yıllık yaklaşık 98 milyon metreküp tüketimin olduğu Antalya'da içmesuyunun yeraltı kaynaklarından temin edildiği kaydeden Kurt, Duraliler, Boğaçay ve Termesos'ta çıkan kuyu sularının 2017'ye kadar Antalya'ya yeteceğinin ve açılacak yeni kuyularla bunun 2020'ye kadar uzatılabileceğinin hesaplandığını açıklamasına ekledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'nın İçmesuyu İhtiyacı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement