Arı Ölümleri - Son Dakika
Güncel

Arı Ölümleri

Söke ilçesindeki bal üreticileri ilçedeki toplu arı ölümlerinin nedeninin araştırılmasını istedi.

20.04.2016 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Söke ilçesindeki bal üreticileri ilçedeki toplu arı ölümlerinin nedeninin araştırılmasını istedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki yıllarda da ilçede arı ölümleri yaşandığını hatırlatarak bu yıl gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Türkiye'nin iklim şartları ve zengin florasıyla arıcılık ve bal üretimi için elverişli şartlara sahip olduğuna dikkati çeken Kocabaş, Aydın'ın yıllık ortama 3 bin 40 tonluk bal üretimiyle, Türkiye'de Muğla, Ordu, Adana'yı takip ettiğini belirtti.

Aydın'daki bal üretiminin bin 177 tonunun Sökeli üreticilerce karşılandığı bilgisini veren Kocabaş, şunları kaydetti:

"Arılar bal üretmenin yanı sıra çiçeklerdeki polenleri taşıyarak meyve ve sebze üretimine katkıda bulunmaları nedeniyle çiftçimizin en iyi yardımcılarıdır. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda toplu arı ölümleri yaşandı. Yaşanan toplu arı ölümlerinden önce yüzde 20 olan arı ölümleri daha sonra yüzde 70'lere çıktı. Arı ölümlerinin önüne geçmek zorundayız. Arılar varsa üretim var, bereket var. Arılar ölürse, üretim yok, kıtlık var. Bu nedenle arı ölümlerinin nedeni bir an önce yetkililerce açıklanmalı. Eğer zirai ilaçlardan kaynaklanıyorsa hangi zirai ilaç olduğu açıklanmalı, çiftçimiz de bu ilacı kullanmamalıdır."

Bölgede yoğun olarak üretilen bitkisel ürünlerin ilaçlama dönemlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerince açıklanmasını isteyen Kocabaş, arıcıları ilan edilen tarihleri dikkate almaları konusunda uyardıklarını kaydetti.

Öte yandan, arı ölümlerine ilişkin inceleme talebinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile ilgili kurumlara bildirildiği, yetkililerin bölgede inceleme yaptığı öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arı Ölümleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement