Özelleştirilen Kurum Çalışanına Yeni Hak - Son Dakika
Ekonomi

Özelleştirilen Kurum Çalışanına Yeni Hak

Asgari ücret komisyonunda konuşan Çalışma Bakanı özelleştirilen kurumlarda çalışanların tercih iş tercihi sürelerini 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını bildirdi.

03.12.2014 11:21  Güncelleme: 12:01

Asgari ücret komisyonu toplantısı öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özelleştirilen kurumlarda çalışanlara ilgilendiren bir düzenlemeyi duyurdu. Çelik özelliştirilen işyerinde çalışmaya devam etme ya da kamuda 4/C statüsünde çalışmayı tercih etme süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını bildirdi.

İŞTE O KOMİSYON

Komisyon, 2015'te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ilk toplantı için bir araya geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığı ile en geç 2 yılda bir belirlenmesi gerekiyor.

ÖDENECEK EN DÜŞÜK ÜCRET BELİRLENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor. İşverenler, yanlarında çalışan işçilere komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödeyemiyor.

ÖZELLEŞEN KURUM ÇALIŞANINA MÜJDE

Toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik özelleştirilen kurumlardaki çalışanların hakları ile ilgili açıklama yaptı. Çelik özelleştirmenin olduğu iş yerinde çalışanların daha önce iki tercihlerinin bulunduğunu söyledi. Tercihlerden ilkinin kurumda çalışmaya devam etmek diğerinin ise kamuya geçerek 4/C statüsünde çalışmaya başlamak olduğunun belirtti. Bu konudaki süreninde 6 ay la sınırlandırıldığının altını çizdi.

YENİ DÜZENLEME İLE SÜRE UZATILDI

Bakan Çelik "Bu sürenin, hem işveren hem de işçi kesimi tarafından yeterli bir süre olmadığı, kısa olduğu ifade edildi. Bu çerçevede, bu sürenin 2 yıla çıkarılması bize iletildi. Dün yaptığımız görüşmelerde, özelleşen kurumlarda işçinin tercihine sunulan 6 aylık süreyi, 2 yıla çıkarmak için gerekli düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu kararının yayınlanması için Başbakanlığa göndermiş bulunuyoruz " dedi.

Asgari ücret komisyonunun toplantısı halen devam ediyor.

Özelleştirilen Kurum Çalışanına Yeni Hak
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Özelleştirilen Kurum Çalışanına Yeni Hak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • berat demirkan: kamu personeli eskiden sömürülüp 6 ay müteahitin personeli olacağına 2 yıl kanının emilmesine müsaade edilecek 7 0 Yanıtla

Advertisement