Aşı Haftası - Son Dakika
Yerel

Aşı Haftası

Aşı Haftası

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: "Sadece çocuklar değil, bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır"

21.04.2014 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Durulmuş, sadece çocukların değil, bağışık olmayan tüm yetişkinlerin yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanması gerektiğini bildirdi.

Durulmuş, Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl Aşı Haftasının hedefinin sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması olduğunu belirtti.

Durulmuş, bu hedefe ulaşabilmek için sektörler arası işbirliği ile aşılamanın önemi ve çocukluk dönemi aşı takvimi konularında bilgilendirme yapılacağını, sosyal mobilizasyon faaliyetlerinin düzenleneceğini ifade etti.

Suriye'den sonra Irak'ta da çocuk felci vakası tespit edilmesinin Türkiye için de risk oluşturduğunu vurgulayan Durulmuş, şöyle devam etti:

"Suriye ve Irak ülkeleri ile uzun sınırımız ve nüfus hareketleri sebebiyle çocuk felci aşısız veya eksik aşılı 5 yaş altı tüm çocuklarımızın aşılanmaları çok önemlidir. Maternal Neonatal Tetanoz Eliminasyonu Programı, 1994 yılında başlatılmış, Nisan 2009'da Türkiye'nin, yenidoğan tetanosu elimine etmiş ülkeler arasına girdiği belgelenmiştir. Ülkemizde, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan kızamık eliminasyon programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama kampanyaları ve rutin aşılama oranları ile kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler kaydedildi, ancak dünyada kızamık virüsü dolaşımı devam etmektedir. 2009 yılından itibaren, özellikle Doğu Avrupa'dan başlayarak Batı Avrupa ülkelerine sirayet eden büyük kızamık salgınları yaşanmış ve halen yaşanmaktadır. Bu nedenle, virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecek olan aşısız veya eksik aşılı tüm çocukların kızamık içeren aşı ile aşılanmaları son derece önemlidir."

"Aşılar sadece çocuklar için değildir"

Durulmuş, bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun şekilde aşılanmaya başlanması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil, bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.

Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla kalp, akciğer, böbrek, şeker gibi kronik hastalıklarda artış meydana gelmektedir. Bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka hekime danışmalıdır." - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aşı Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement