Astronot Yiyeceği Hammaddesi Kinoa, Türkiye'de Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Yerel

Astronot Yiyeceği Hammaddesi Kinoa, Türkiye'de Yaygınlaşıyor

Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan ve özellikle astronotlar için yiyecek yapımında kullanılan kinoa bitkisi, Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı.

17.08.2014 11:08

SONER AKSAKAL - Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan ve özellikle astronotlar için yiyecek yapımında kullanılan kinoa bitkisi, Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başladı.

Anadolu'da bazı şehirlerde alternatif bitkiler arasına alınıp ekimleri yapılan kinoanın, başkentteki deneme üretiminde de başarılı sonuç alındı. Gölbaşı ilçesine Hacı Muratlı Mahallesi'nde özel bir çiftlikte yetiştirilen kinoanın, hasadına başlandı. 4 bin dönümlük araziye ekilen kinoanın, araziye uyumu ve verime göre önümüzdeki sezon da ekilmesi planlanıyor.

Girişimci Kerem Kunt (35), kinoayı ekerek, tarım alanında önemli bir girişime öncülük ettiklerini belirterek,  4 dönümlük arazi üzerinde deneme amaçlı ektikleri ürünün hasadına başladıklarını kaydetti.

Anavatanı Güney Amerika olan kinoa bitkisinin Gölbaşı'nda deneme ekimini yaptıklarını belirten Kunt, bu bitkinin İnkalar'dan bugüne geldiğini kaydetti. Kuraklığa dayanıklı kinoada A,B,C,D,E ve K vitaminleri bulunduğunu aktaran Kunt, "Tadı tıpkı bulgur gibi olan kinoa Anadolu'nun her yerinde yetişebilecek özelliktedir" dedi.

Kinoanın tarihi hakkında bilgi veren Kunt, "Özellikle İnkaların kullandığı bu ürün, uzun yıllar boyunca unutulmuş. NASA'nın yapmış olduğu bir araştırma sonucu tekrar günümüze dönüyor. Bu araştırma sonrası içerisinde en çok vitamin bulunan ve aminoasit içeren bir bitki olarak kayıtlara geçiyor. Hatta NASA astronotlar için yiyecek yapımında kullanıyor" ifadesini kullandı.

Kinoanın hamile ve bebekler için demir deposu olduğunu ifade eden Kunt,  "Bunun yanı sıra gluten hastaları için de tamamen doğal bir üründür. İçerisinde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları da tercih etmektedir" görüşünü paylaştı.

Kinoa tahılının yurt dışından gelmesi nedeniyle Türkiye'de yüksek fiyatlarla satıldığına işaret eden Kunt, "Yerli üretimle bu fiyatlar aşağı çekilecektir. Özellikle kullanım alanları çok geniş olan bu ürünün bulgur, pirinç gibi ürünlerin yerini almasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Astronot Yiyeceği Hammaddesi Kinoa, Türkiye'de Yaygınlaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement