Atso Başkanı Çetin, Kobi'lere ve Bireysel Kredilere Dönük Önlemlerin Alınmasını İstedi - Son Dakika
Yerel

Atso Başkanı Çetin, Kobi'lere ve Bireysel Kredilere Dönük Önlemlerin Alınmasını İstedi

Atso Başkanı Çetin, Kobi\'lere ve Bireysel Kredilere Dönük Önlemlerin Alınmasını İstedi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, BDDK tarafından açıklanan verilere ilişkin “piyasada kredi geri ödemelerinde ciddi sorunlar olduğunu gözlemliyoruz.

23.10.2015 12:47

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, BDDK tarafından açıklanan verilere ilişkin "piyasada kredi geri ödemelerinde ciddi sorunlar olduğunu gözlemliyoruz. BDDK'nın açıkladığı veriler de piyasadaki sıkıntıyı gözler önüne seriyor. Sorun daha da derinleşmeden KOBİ'lere ve bireysel kredilere dönük önlemler ivedilikle ele alınmalı" dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, BDDK tarafından açıklanan verileri değerlendirdi. ATSO Başkanı Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü: "Takipteki krediler yüzde 27 arttı. Ekonomide konut ve otomobil satışlarına bağlı olarak büyümenin devam etmesine ve vergi gelirindeki artışa rağmen, son aylarda kredi borçlarının ödenmesinde sorunların arttığı görülmektedir. BDDK verilerine göre Ağustos sonu itibariyle takipteki krediler tutar olarak yıllık yüzde 27 artmıştır. Takipteki ihtiyaç kredileri yüzde 169, KOBİ kredileri yüzde 37,5 arttı

Takipteki konut kredilerinde artış yüzde 3 olup, taşıt kredilerinde bu oran eksi yüzde 7'dir, yani sorun görülmemektedir. Buna karşılık takipteki ihtiyaç kredilerinde yüzde 169 gibi çok yüksek bir artış söz konusudur. Takipteki KOBİ kredileri yıllık olarak yüzde 37.5 oranında artmıştır. Kredi kartlarındaki sınırlamalara rağmen takipteki kredi kartları yüzde 19 artış göstermiştir."

Takipteki kredilerin henüz bankacılık sektörü açısından ciddi bir sorun anlamına gelmediğini kaydeden Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü: "Takipteki kredilerin toplam nakdi kredilerine oranı halen yüzde 2.89 oranındadır ve henüz genel olarak ve bankacılık sektörü açısından ciddi bir sorun anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte takipteki kredilerde, özellikle de takipteki KOBİ kredilerinde ve ihtiyaç kredilerinde hızlı artış potansiyel bir soruna, ekonomik duruma, KOBİ'lerin finansman ve hanelerin geçim sorunlarına işaret etmesi bakımından önemlidir. Son aylarda kredi faizlerindeki artışın önümüzdeki günlerde de devam etmesi durumunda sorunun büyüyeceği de açıktır. Bu nedenle seçim süreci ve seçim sonrası yeni Hükümet kurulması dönemi nedeniyle konu yakından izlenmeli, ihmal edilmemeli, KOBİ'lere ve bireysel kredilere dönük önlemler ivedilikle ele alınmalıdır" ifadelerini kullandı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atso Başkanı Çetin, Kobi'lere ve Bireysel Kredilere Dönük Önlemlerin Alınmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement