Avrasya Enerji Yaz Okulu Programı - Son Dakika
Ekonomi

Avrasya Enerji Yaz Okulu Programı

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Türkiye doğalgaz piyasasının, Avrupa gaz pazarından giderek uzaklaştığını söyledi.

27.07.2015 14:43

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Türkiye doğalgaz piyasasının, Avrupa gaz pazarından giderek uzaklaştığını söyledi.

Özdemir, Ankara Üniversitesi Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Araştırma Merkezi ile EPPEN organizasyonuyla Antalya'da düzenlenen Avrasya Enerji Yaz Okulu programında, Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının artık petrol fiyatlarına daha az endeksli olduğunu ifade etti. Özdemir, Türkiye'nin son 7 yılda Avrupa'daki eğilime göre zıt yönde hareket ettiğini ve doğalgaz pazarının Avrupa gaz piyasasından giderek uzaklaştığını belirtti.

Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının daha çok spot piyasada belirlendiğini hatırlatan Özdemir, "Türkiye'de gaz fiyatları hala petrol fiyatlarına endeksli durumda. Ayrıca Türkiye ile ihracatçı ülkeler arasında hala uzun dönemli gaz anlaşmaları mevcut. Artık Türkiye gaz pazarı, Avrupa gaz piyasasının altında daha fazla kategorize edilemez" dedi.

Türkiye'nin enerji güvenliği açısından TANAP'ın önemine de değinen Özdemir, bu projenin BOTAŞ ve Türkiye doğalgaz iletim sistemi için "oyun değiştirici" konumda bulunduğunu ifade etti. Özdemir, TANAP tamamlandığında uluslararası piyasadan çok Türkiye'nin iç piyasasına etkisinin daha büyük olacağını dile getirdi.

Özdemir, TANAP'ın hükümetlerarası anlaşmalara dayanarak yapıldığını hatırlatarak, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun TANAP'tan geçecek gaz üzerinde hiçbir otoritesi olamayacak" diye konuştu.

TANAP'ın, Türkiye'de BOTAŞ'ın gaz iletimi üzerindeki tekelini de bitireceğini vurgulayan Özdemir, Türkiye'nin bir enerji merkezi (hub) olabilmesi için üzerinden geçecek gazı serbest piyasada arz-talep dengesi ile fiyatlandırması gerektiğine dikkati çekti.

Özdemir, İran doğalgazına da değinerek, yaptırımların kalkmasıyla ülkenin, gaz ihracatını artırmak isteyeceğini belirtti. Özdemir, şöyle devam etti:

"Eğer İran, Avrupa'ya gaz ihraç etmek isterse BOTAŞ'ın halihazırdaki altyapısını kullanabilir. Avrupa'ya yeni bir boru hattı inşası veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) halinde gaz ihraç etmesi de mümkün. İran ile Türkiye arasındaki gaz fiyatı anlaşmazlığı nedeniyle tahkim durumunu da unutmamak lazım. Ancak Avrupa'daki gaz fiyatlarının düşük olması nedeniyle İran, Pakistan üzerinden Çin'e de gaz ihraç etmek isteyecektir. Enerjide Avrasya'nın önemi artıyor. İran da bu bölgede ağırlığını artırmak istiyor."

Avrasya Enerji Yaz Okulu kapsamında beş gün boyunca 19 oturum düzenlenecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Avrasya Enerji Yaz Okulu Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement