Avustralya Büyükelçisi Larsen'den Kışanak'a Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Avustralya Büyükelçisi Larsen'den Kışanak'a Ziyaret

Avustralya Büyükelçisi Larsen\'den Kışanak\'a Ziyaret

Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi James Larsen ile ikinci katip Christine Nackay, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti.

24.09.2014 20:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret eden Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi James Larsen, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için hükümetini bilgilendireceğini söyledi.

Büyükelçi Larsen, ilk defa Diyarbakır'a geldiğini çok az gezme fırsatı olduğunu, imkan bulması halinde de kenti daha fazla tanımak istediğini söyledi. Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel olarak çok muhteşem bir değer olduğunu bildiğini belirten Larsen, "Burada olmaktan dolayı onur duyuyorum" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da, Diyarbakır ile ilgili övgü dolu sözlerden dolayı teşekkür etti. "Belediyemizde eş başkanlık sistemi var" diyen Kışanak, Eşbaşkan Fırat Anlı'nın da görüşmede olmak istediğini ancak yoğun program nedeniyle olamadığını belirtti. Diyarbakır'ın hem batı için hem Ortadoğu için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Kışanak, Diyarbakır'ın batı ile Ortadoğu arasında köprü olan Türkiye için son derece önemli bir kent olduğunu söyledi. Kışanak, "Biz kendimizi hem insanlık tarihi boyunca ortaya çıkartılan ve bugün batıda temsil edilen demokratik değerlere en yakın bir kent, toplum olarak görüyoruz, hem de Ortadoğu ve Mezopotamya'nın tarihi kökenlerinden gelen zenginlikleri taşıyoruz" diye konuştu.

Diyarbakır Surlarını ve Hevsel Bahçelerini Dünya Kültürel Mirası Listesine alınmasıyla ilgili bir çalışma başlattıklarını vurgulayan Kışanak, Avustralya'nın da buna destek ve katkı sunmasını istediklerini söyledi. "Biz bu tarihi zenginliği bütün insanlıkla, bütün dünyayla paylaşmak istiyoruz" diyen Kışanak, UNESCO'nun 2015 yılında kararını vereceğini hatırlatarak bu konuyla ilgili hazırladıkları dosyayı Büyükelçi Larsen'e verdi.

Kışanak, Şengal ve Kobane'den gelen savaşa mağduru göçzedelere yönelik yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve halkın el uzattığını belirterek, yaklaşan kış koşullarına uygun konteynır kent kurma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kışanak, bu konuda herkesten katkı beklediklerini vurguladı.

Büyükelçi James Larsen de Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin sadece Türkiye'nin tarihi değil, aslında bir insanlık tarihinin bir parçası olduğunu söyledi. Larsen, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişi ile ilgili dosyayı inceleyeceğini, hem bakanlığını hem de Paris Büyükelçisi'ni bu konuda bilgilendireceğini söyledi. Büyükelçi Larsen, bu konuda üzerlerine düşen çabayı göstereceklerini bildirdi.

Büyükelçi Larsen, Suriye'deki Kürtlerin durumunun bir insanlık dramı olduğunu ne yazık ki uluslar arası sistemin böyle bir insanlık trajedisini engellemede başarısız kaldığını söyledi. Avustralya'nın uluslar arası koalisyonda yer aldığını ifade eden Larsen, savaş göçünün bölgeye ve Türkiye'ye önemli bir yük getirdiğini kaydetti.

Görüşmenin sonunda Kışanak, konuk Büyükelçi Larzen'e üzerinde çift başlı kartal figürünün işlendiği bir tablo ile Diyarbakır Gezi Rehberi'ni armağan etti. Büyükelçi de Kışanak'a Avustralya'yı tanıtan bir kitap ile ülkenin sembolü olan kanguru figürünün işlendiği bir hediye verdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Avustralya Büyükelçisi Larsen'den Kışanak'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement