Aydın'da Kentsel Dönüşüm Ilıcabaşı'ndan Başlayacak - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Kentsel Dönüşüm Ilıcabaşı'ndan Başlayacak

Aydın\'da Kentsel Dönüşüm Ilıcabaşı\'ndan Başlayacak

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'da kentsel dönüşüm çalışmalarına 3 ay sonra Ilıcabaşı Mahallesinden başlayacaklarını söyledi.

28.05.2013 10:41  Güncelleme: 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'da kentsel dönüşüm çalışmalarına 3 ay sonra 2 bin kişinin yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi'nden başlayacaklarını belirtti.

Aydın Mimarlar Odası tarafından düzenlenen panelde "Aydın'ın Kentsel Dönüşüm" çalışmaları tartışıldı. Ancın İnşaat ve Aydın Ticaret Odası'nın desteğiyle Aydın SMMMO salonunda yapılan panele Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aydın Mimarlar Odası Başkanı Tuncay Saray, Aydın Makine Mühündisleri Odası Başkanı Metin Albeyoğlu, Ancın İnşaat Kurucularından Mustafa Ancın ile birlikte inşaat mühendisleri ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu panel öncesinde, merkezde belediye tarafından tespit edilen riskli alanlar ve planlanan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nde belediyelere yetki devri konusunda bazı eksikliler bulunduğunu kaydeden Çerçioğlu, "Söz konusu yasaya iyi niyetli olarak yaklaşarak sorunlara rağmen kentimizde kentsel dönüşümü başlattık. Kanunun sağladığı yasal imkanlarla kent merkezinde sağlıksız kent dokularının yenilenmesi amacıyla Belediyemizce teknik ve sosyal araştırmalar yapıldı. Bunun sonucunda birden fazla riskli yapı alanları ve afet riskinde etkilenme oranının yüksek olduğu sağlıksız yaşam alanları belirlenmiştir. Bu alanlardan en öncelikli uygulama gerektiren bölge Ilıcabaşı Mahallesi olduğu tespit edilmiştir" dedi.

Çerçioğlu, kentsel dönüşüm yapılacak 85 bin metrekarelik Ilıcabaşı Mahallesindeki yapıların yüzde 85'inin 30-40 yıllık olduğunu belirterek, "Ilıcabaşı Mahallesinde 235 konutta 2 bine yakın kişi yaşıyor. Bölgedeki yapılaşmaların yaşlarının yüksek olması (30-40) ve yahut yeni yapılan yapıların yapım malzemesi, kalitesi, fiziki durumu, yapının alansal büyüklüğü, temel ihtiyaçların yapı içerisinde olmaması, hanelerin büyüklüğünün ihtiyaçların çok altında olması, binaların izolasyonunun olmaması ve ya bir hanede birden fazla ailenin yaşaması sebebiyle insani yaşam standartlarından uzaktır.

Söz konusu bölge, kentin ana giriş aksı üzerinde olması nedeniyle kentin genel imajına katkı sağlayan konumdadır. Kent gelenilinde az olan gecekondu yapılaşmalar bu bölgede yoğunluktadır. Bütün bu tespitler ve 6306 sayılı kanun ve yönetmelik doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bölgenin riskli alan olarak ilan edilmesi için Aydın Belediyesi tarafından hazırlıkları tamamlanarak 18 Ocak 2013 tarihinde başvuruda bulunulmuş, alan 03 Nisan 2013 tarih, 2013/4576 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 02 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazetede 'Riskli Alan' olarak ilan edilmiş ve söz konusu alanın yetki devri de belediyemize verilmiştir" şeklinde konuştu.

"3 ETAPLI DÖNÜŞÜM UYGULANACAK"

Ilıcabaşı'nda ilk yıkımı 3 ay sonra gerçekleştireceklerinin altını çizen Çerçioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz

elektronik takip bilgi sistemi ile bölgede ve tüm kentte olduğu gibi bina sayıları, su abone sayıları, konut sahiplilik türleri, iskan edilen nüfus, ruhsatlı veya ruhsatsız yapı stoku durumu gibi verilerin tamamı elimizde bulunmaktadır. Aydın Belediyesi tüm kentte kentsel dönüşüm hazırlık çalışmalarının altyapısını tamamlamıştır. Aydın'a buradan müjdeyi veriyorum. 3 ay sonra yıkım işlemini başlatıyoruz. En kısa sürede de riskli alanların birinci etabını bitireceğiz. Aydın'da 2'nci ve 3'üncü etap çalışmaları için riskli bölgeler de tespit edildi. Bakanlığa bu bölgeler için de gerekli müracaatlarda bulunduk. 6306 sayılı yasa önümüzdeki yerel seçimlerden sonra devreye gireceği için Kuşadası, Nazilli ve diğer ilçelerde çalışmalar daha sonra başlatılacak. Özellikle en büyük deprem riski bulunan Nazilli ilçesi üzerinde hassas duruyoruz"

EGE'DE ESTETİK KENTLEŞME YOK

Vali Kerem Al da, hızlı göç ve nüfus artışı nedeniyle şehirlerin insan istilasına uğradığına işaret ederek, "Şehirlerin kalabalıklaşması kaçak yapıları, gecekondulaşmayı ve çarpık kentleşmeyi de beraberinde getirdi. Önceden yapılan bir planlama ve altyapı olmadığından bu coğrafyanın hak etmediği, estetiği bulunmayan şehirleşmeler meydana geldi. Ege Bölgesi'nde bile estetik açıdan uygun bir şehirleşme yok. Ancak yaşanan felaketler bir takım kırılmaları da beraberinde getirdi. Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarıldı. Herkesin hemfikir olduğu konu bu yasanın bir milat olduğudur. Bu yasa kapsamında kültüre, tarihe ve estetiğe uygun konutların kentimizde inşa edilmesini diliyoruz" diye konuştu.

Protokol konuşmaları sonrasında panelde İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal 'Kentin Yaşam Kalitesi ve Kentsel Dörüşüm', Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkan Vekili Zeynep Afşeören, "Kentsel Dönüşüm Mevzuatı" ve Şehir Plancısı Mehmet Emin Aşkın "Kent bütünündü riskli alanlar" konulu sunumlarını gerçekleştirdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Kentsel Dönüşüm Ilıcabaşı'ndan Başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement