Babıali Sohbetleri" - Son Dakika
Kültür Sanat

Babıali Sohbetleri"

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Prof. Dr. Servet Armağan, Salih Özcan'ın şahsiyeti, basın mensubu kimliğini, İslam Dünyası ile ilişkisini, Said-i Nursi ile olan bağını anlattı.

20.08.2015 21:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen  "Babıali Sohbetleri"ne katılan Prof. Dr. Servet Armağan, Salih Özcan'ın şahsiyeti, basın mensubu kimliğini, İslam Dünyası ile ilişkisini, Said-i Nursi ile olan bağını anlattı.

Timaş Kitapkahve'deki toplantıda konuşan Harran Üniversitesi eski rektörü Armağan, Salih Özcan'ın Arapçayı halk dilinde, herkesin seviyesine göre konuştuğunu, tevazu sahibi ve güleryüzlü olduğunu, insanlarla çok rahat lişki kurabildiğini ifade etti.

Servet Armağan, Salih Özcan'ın hayatının bir döneminde merhum Necmettin Erbakan'ın teşvikleriyle siyasete atıldığından söz ederek şunları kaydetti:

"Salih Özcan, Hilal Dergisi'ni çıkarttı. Hilal, ayda bir çıkan dini muhtevalı bir dergiydi. Derginin sponsoru, reklam alımı yoktu. Kendi cebimizden bunu karşılıyorduk. Benim de dış politikaya merakım vardı. Dış basından derlediğim haberleri yorumlayarak dergide yayınlardım. Uzun zaman bu yazılarıma devam ettim."

Armağan, Salih Özcan dendiği zaman akla İslam Dünyası ile Türkiye arasında kurduğu ilişkilerin geldiğini, Endonezya, Pakistan, Suudi Arabistan gibi pek çok ülke ile Türkiye arasında bir köprü vazifesi gördüğünü dile getirdi.

Salih Özcan'ın Türkiye dışındaki alimlerin eserlerini Türkiye'de tanıtan kimse olduğuna dikkat çeken Armağan, "1967-68'li yıllarda Suudi Arabistan'a Risale-i Nur külliyatının girmesi yasaktı. Çünkü onlar gerçek dini biz anlatırız başka metin girerse müslümanların aklı karışır diye düşünüyorlardı. Salih Özcan, bu risalelerin o yasak dönemlerinde Suudi Arabistan'a kendi eliyle götürürdü" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Salih Özcan'ın yeğeni Şanlıurfa Milletvekili Dr. Halil Özcan da amcasının hayatının İslam Dünyası ile ilişkisi ve Risale-i Nur hizmetleri açısından iki önemli döneme ayrıldığını belirterek, "Onun hakkında duyum üzerine yalan yanlış metinler de yazılmış durumda. Biz bunlara cevap mahiyetinde çalışmalar yapacağız" dedi.

Yazar Mustafa Özcan ise Salih Özcan'ın Risale-i Nur'un adeta hariciye vekilliğini yaptığını kaydederek, "İttihad-ı İslam'a hizmet etti. Bunu gerek Said-i Nursi'nin ulaklığını yaparak gerekse neşrettiği yayınlarla yaptı" dedi.

Etkinliğin ardından Servet Armağan, Salih Özcan ile ilgili yöneltilen soruları yanıtladı.

Salih Özcan

1929'da Akçakale'de doğdu. İslam alemi ile yakın irtibat ve temas kurdu. 1977 seçimlerinde Şanlıurfa'dan Milli Selamet Partisi milletvekili oldu. Faisal Finans'ın kurucusu ve yöneticisidir. Aralarında Mehmet Akif İnan, Bekir Karlığa, İsmail Kazdal, Sait Çekmegil, Muhammed Hamidullah ve Hasan Basri Çantay gibi isimlerin olduğu, Sebilürreşad dergisinin misyonunu sürdüren "Hilal" adlı dergiyi neşreden ve sahipliğini yapan Salih Özcan, ayrıca FEY Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttü.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement