Bakan Eker: Aspirle Türkiye'nin Yağ İhtiyacının Önemli Bir Kısmını Çözeriz - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker: Aspirle Türkiye'nin Yağ İhtiyacının Önemli Bir Kısmını Çözeriz

Bakan Eker: Aspirle Türkiye\'nin Yağ İhtiyacının Önemli Bir Kısmını Çözeriz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, öTürkiye'de 5 milyon hektar alan, her sene nadasa bırakılıyor.

03.08.2013 18:41

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ö Türkiye'de 5 milyon hektar alan, her sene nadasa bırakılıyor. Biz bunun 1 milyon hektarına yani 5'te birine aspir eksek ki çok rahat yapabiliriz. Türkiye'nin yağ ihtiyacının önemli bir kısmını çözerizö dedi.

Yozgat'ın Yenifakılı ilçesine bağlı Fehimli Köyünde bu yıl ilk kez 'Aspir Hasat Bayramı' düzenlendi. Etkinliğe Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı. Törende konuşan Eker, aspir bitkisinin Arap Yarımadası, Hindistan ve Türkiye'de yetiştiğini belirterek, "Aspir bitkisi kıraç bozkırlarda yetişen bir bitkidir. Çekirdeği yüzde 40 yağdır. Türkiye'nin yağlı tohum açığı var. 2006 yılında Aspir tohumu destekleme kapsamında alındı. Türkiye'nin yılda 50 milyon dönüm arazisini nadasa bırakıyoruz. Üst üste verim alamıyoruz. Aspir nadasa bırakılan yere ekilebiliyor. Neden aspir ekmeliyiz. Birincisi tarla boş kalmayacak, ikincisi ise anızla uğraşmayacağız, anızları yakmayacağız" diye konuştu.

Aspir bitkisine maliyetinin yüzde 70'ine kadar destek verdiklerini söyleyen Eker, "Aspirden sonra buğday veya dönüşümlü olarak başka bir bitki de ekebiliriz. Daha az toprakla uğraşıyoruz. Çiftçimiz daha az mazot harcayacak. Çiftçinin en büyük endişesi pazar endişesidir. Ancak sözleşmeli ekimlerle bu sorun çözülüyor. Tarımda en çok destek kiloda aspir bitkisine veriliyor. Kilo başına 45 kuruş, 5-6 kuruş da diğer destekle birlikte 50 kuruşu geçiyor. Kıraç alanlarda dönüme 100 ile 150 kilo, sulu alanlarda ise 200 ile 250 kiloya kadar verim alınabilir. Aspirin geliri daha fazla, çiftçimiz daha fazla gelir elde edecekö dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Türkiye'nin, aspir ihtiyacının tamamına yakınını ithal ettiğini ve o yüzden alıcı derdi olmayan, pazarı hazır olan bir ürün olduğunu söyledi. Bozdağ, 'Çiftçilerimiz bu konuda adım attığı taktirde karşısında alıcısını hazır bulabilecek, hem de ikinci ve daha verimli ve daha karlı ürünü ekme imkanı bulabilecek" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Eker: Aspirle Türkiye'nin Yağ İhtiyacının Önemli Bir Kısmını Çözeriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement