Bakan Yıldırım: "Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan Arasındaki Bölgede Huzur Var" - Son Dakika
Dünya

Bakan Yıldırım: "Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan Arasındaki Bölgede Huzur Var"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasındaki bölgede huzur olduğunu, herhangi bir güvenlik sorunu bulunmadığını söyledi.

12.02.2016 13:14

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasındaki bölgede huzur olduğunu, herhangi bir güvenlik sorunu bulunmadığını söyledi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Projesi 7.Üçlü Koordinasyon Konseyi Toplantısı'na gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Dmitry Kumsişvili ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov toplantının ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım, toplantıda bugüne kadar gelinen noktanın kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini ifade ederek, "Proje her 3 ülkede de bu yıl içerisinde tamamlanacak ve 2017'den itibaren trenleri artık işlemeye alacağız.. Bir yandan eksik işlerin tamamlanmasını yaparken diğer yandan şimdiden işletme esnasında yapılacak iş birliklerini, onların hazırlıklarını konuşma ve bunları tamamlama gereği gördük. Bu konuda da çalışmaları başlattık" dedi.

Hattın önemine değinen Bakan Yıldırım, "Hat sadece taşımacılık değil aynı zamanda Uzak doğu ile Çin ve Avrupa'yı kesintisiz birbirine bağlayan önemli bir proje. Bu bağlamda başlattığımız bu işbirliği doğuda ve batıda Avrupa'yı ve Uzak Doğu'yu karşılayacak şekilde, hattın işletme ağıyla alınmasıyla birlikte genişlemiş olacak binlerce yüzyıllar boyunca insanlara doğu ile batı arasında ticaret kültür ve medeniyet yolları olarak adlandırılan İpek Yolu bundan böyle dostluğun, kardeşliğin, doğu ile batı arasındaki ticaretin gelişmesi için de ciddi bir katkı sağlamış olacak. Bu projenin hayata geçmesi 2004 yılında ilk defa Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye Ulaştırma Bakanlarının bir araya gelip bir çerçeve mutabakatı imzalamalarıyla başladı ve daha sonraki süreçlerde adım adım gerek Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Başbakanlarının ortaya koydukları o dönemdeki iradeyle bu noktalara geldik" ifadelerini kullandı.

TERÖR OLAYLARININ YAŞANMAMASI İÇİN BÜTÜN ÜLKELERİN DAHA YAKIN İŞ BİRLİĞİ YAPMASI GEREKİR"

Bakan Yıldırım emeği geçen herkese teşekkür ederek "Bundan sonraki görevimiz bir an önce artık projeyi hayata geçirmek, son hamleyle ile kalan işleri tamamlamış olacaktır" dedi. Gürcistan Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanına da gösterdikleri ev sahipliği için teşekkürlerini sunan Bakan Yıldırım, Ziya Mammadov'un ilk günden bu yana projenin arkasında olduğunu, her türlü katkıyı sağladığını ifade etti. Bakan Yıldırım proje ile Kafkas bölgesinin ve Türkiye'nin ev aynı zamanda Avrupa ve Uzak Doğu'nun ilişkilerini daha çok güçlendireceğini ve projenin ülkelerin refahı için bir araç olacağını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yıldırım, "Yıllardan beri Gürcistan, Azerbaycan arasında binlerce araç gidip geliyor. Herhangi bir güvenlik sorunu bugüne kadar yaşandığını görmedim. Eğer bölgede terör olaylarından bahsediyorsanız, bu dünyanın problemidir. Paris'in göbeğinde 100'den fazla insan canlı bombalarla maalesef hayatını kaybetti. Ankara'da da dünyanın değişik yerlerinde de bu ve buna benzer olaylar maalesef yaşanıyor. Gönül arzu eder ki bu tür olaylar yaşanmasın. Bu tür olayların yaşanmaması için de bütün ülkelerin daha yakın iş birliği yapması gerekir. Terör de farklı tutum içinde olmamaları gerekir. Yoksa Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasındake bölgede huzur var, herhangi bir güvenlik sorunu mevcut değil" dedi. - TİFLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakan Yıldırım: 'Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan Arasındaki Bölgede Huzur Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement