Bakan Zeybekçe(Fidan'ın İstifası) "Mutlaka Bağlı Olduğu Makakamlarla İstişare Etmiştir" - Son Dakika
Güncel

Bakan Zeybekçe(Fidan'ın İstifası) "Mutlaka Bağlı Olduğu Makakamlarla İstişare Etmiştir"

Bakan Zeybekçe(Fidan\'ın İstifası) "Mutlaka Bağlı Olduğu Makakamlarla İstişare Etmiştir"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığı iddiaları için, "MİT Müsteşarımız bugüne kadar çok başarılı bir görev icra etmiştir.

07.02.2015 14:25

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığı iddiaları için, "MİT Müsteşarımız bugüne kadar çok başarılı bir görev icra etmiştir. Bundan sonra ise memleketine, ülkesine milletvekili olarak da hizmet etmek gibi bir tercihte bulunuyorsa bu tamamen şahsi tercihidir. Mutlaka bunu bağlı olduğu, makamlarla istişare etmiştir. Kendisi ve memleketimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum" dedi.

'Türk - Filistin İş Forumu'nun açılışına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, programın ardından Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa ile basına kapalı ikili görüşme gerçekleştirdi. Grand Cevahir Otel'deki görüşmeye her iki bakanın yanında bulunan heyetler de katıldı.

Yaklaşık yarım saat süren programın ardından Bakan Zeybekci görüşmeye dair basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görüşmede daha çok Filistin ekonomisinin ele alındığını ifade eden Zeybekci, zulüm gören topraklarda insanların ekonomik olarak hayatta kalma çabası içerisinde olduğunu belirterek, ekonomik bağımsızlığını kazanmak isteyen Filistin'e her türlü desteği vereceklerini söyledi.

"NİSAN AYINDA İŞ HEYETİYLE FİLİSTİN'E GİDECEĞİZ"

Zeybekci, "2005 yılında Filistin'de imzalamış olduğumuz serbest ticaret antlaşmasının olabilen en son sınırlarının daha serbest hale getirilmesi ve Filistin'e farklı imkanlar sağlanması ile ilgili burada bir mutabakatımız oldu. Türkiye tarafından, Filistin'de Cenin'de kurulması hazırlıkları devam eden yaklaşık olarak bin dönümlük bir alandaki organize sanayi bölgesinin kurulmasının bu sene çalışmalarını göreceğiz. En kısa sürede bunun tamamlanmasını istiyoruz. Biz Filistin'in üretiminin kendi öz kaynaklarıyla Türkiye üzerinden dünyaya satılması adına oradaki iş gücünün kalitesinin yükseltilmesi adına hangi adımlar atılacak bütün bunları göreceğiz. İnşallah Nisan ayında benim başkanlığını yapacağım bir iş heyetiyle de Filistin'e gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

Bakan Nihat Zeybekci, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 'Smith'in Keynes'in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım' açıklaması oldu. Sizin bu tartışmalara yorumunuz nedir?" şeklindeki bir sorusuna Zeybekci, şöyle yanıt verdi: "Şahıslarla polemiğe girmek istemem. Ancak dünya ekonomisi çok değişti. Dünya bugün 1929 krizi, 1935'te başlayıp 1945'te dünyayı ama özellikle Avrupa bölgesini tahrip eden 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ekonomistlerin baktığı ekonomi ile bugünün dünya ekonomisinin öncelikleri çok farklı. Çünkü 2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan siyasi bloklar tamamen yıkıldı. Bugün dünyada farklı oluşumlar ve bloklar var. Ekonominin teorileri, öncelikleri de değişti. 1944-45'ten sonra 2. Dünya Savaşı'nın tahribatını evet özel sektör ama bunun yanında belirleyici olarak kamunun da, devletin de sanayiye, üretime girdiği o anlayış, ki Keynes'in anlayışının ana özeti bu olabilir, bugün değişti. Biz Türkiye olarak değişen dünyaya adımlarımızı uydurmak zorunluluğumuz var."

MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMALARI

Bir gazetecinin dün TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes'in 'Bağımsız kurumlarımızın bağımsızlığını önemsiyoruz' sözlerini hatırlatarak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile ilgili tartışmalarla ilgili düşüncesini sorması üzerine Zeybekci, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığını kimse tartışmıyor. Merkez Bankası'nın sorumluluklarının artırılmasıyla ilgili bugün daha sağlıklı konuşulması gerekiyor. Türkiye'de bunlar kurumları yıpratmadı. Bugün sadece para piyasaları ve fiyat istikrarı önceliği ile hareket eden bir Merkez Bankası'nı büyüme, ihracaat, kalkınma, istihdam gibi hassasiyetleri de görevlerinin arasına tanımlayan Merkez Bankaları'dır. Bizim bunları tartışmamız lazım. Merkez Bankası'nın görev ve sorumluluklarını artırarak zaten bağımsızlığını tartışmamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

HAKAN FİDAN'IN İSTİFASI

Zeybekci, MİT Müsteşarlığı görevinden istifa ederek milletvekili adayı olacağı belirtilen Hakan Fidan ile ilgili bir soruya ise "MİT Müsteşarımız bugüne kadar çok başarılı bir görev icra etmiştir. Bundan sonra ise memleketine, ülkesine milletvekili olarak da hizmet etmek gibi bir tercihte bulunuyorsa bu tamamen şahsi tercihidir. Mutlaka bunu bağlı olduğu, makamlarla istişare etmiştir. Kendisi ve memleketimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum."

"ŞEFFAFLIK PAKETİ ERTELENMEDİ, HÜKÜMETİMİZ BUNDAN ASLA VAZGEÇMEDİ"

Bir gazetecinin, "Kamuda şeffaflık paketinin ertelendiği yönünde tartışmalar var. Bu konudaki yorumunuz nedir?" şeklindeki sorusuna ise Zeybekci, hükümetin kamuda şeffaflık paketinden asla vazgeçmediğni ve ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi. Zeybekci şöyle konuştu: "Seçimlerden önce şu tarihe kadar yetiştirilecek diye bir akitleşme yoktu. Ancak şeffaflık paketi Türkiye'nin ihtiyacıdır. Türkiye'de tüm gri alanların kaldırılması, soru işareti yaratılan veyahut da insanların aklında soru işareti yaratan kamuoyunun şüphe ile yaklaştığı tüm alanların kaldırılmasıyla ilgili siyasetin üzerine düşen bir görevdir. Bu imar tartışmalarıyla başlayan, bürokrasi ile devam eden, siyasetin içine girdiği, yargının hukukun bir şekilde nasibini aldığı soru işaretlerin olduğu, gri alanların oluşturduğu bu alanı hep birlikte milli bir seferberlik ile yeniden oluşturmamız lazım. Güneş her yere girmeli. Güneşin girmediği hiçbir yerde de şeffaflığın olmadığı, milli iradenin ulaşamadığı, dokunamadığı hesap sorulabilirliğin ve hesap verilebilirliğin olmadığı bir alan olmamalıdır. Bunun için en uygun zamanın da 2015'teki 7 Haziran seçimlerinden sonra 4 yıl boyunca hiçbir seçimin olmadığı o dönem boyunca yapılacaktır."

Öte yandan Zeybekci, Bank Asya'ya el konulmasının siyasi olduğu yönündeki tartışmaların hatırlatılması ve ortakların dava açacağı yönündeki açıklamalarına da yanıt verdi. Kararın tamamen hukuki olduğunun altını çizen Zeybekci, karar verenlerin kararına razı olmayanların ise hukuki sürecin sonuna kadar önlerinde açık olduğunu ifade etti. Zeybekci, "Eğer hukuka gidilerse, yargı bununla ilgili bir karar verecektir. Hiç kimsenin inisiyatif kullanarak 'ben böyle yaptım' diye bir adım atması mümkün değildir" diye konuştu - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Zeybekçe(Fidan'ın İstifası) 'Mutlaka Bağlı Olduğu Makakamlarla İstişare Etmiştir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement