Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi'nden Önemli Bir Başarı Daha - Son Dakika
Güncel

Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi'nden Önemli Bir Başarı Daha

Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi\'nden Önemli Bir Başarı Daha

TÜBİTAK'ın 4004 "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2013 yılında kabul edilen projemiz ülke genelinde 78 proje içerisine girmişti.

20.03.2014 09:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tübitak Tarafından "Ekolojiden Biyoteknolojiye Bitkiler-2" İsimli Projemiz Kabul Edildi

2014 yılında da yine TÜBİTAK'ın 4004 "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında Merkezimiz tarafından hazırlanan "Ekolojiden Biyoteknolojiye Bitkiler" adlı projenin devamı niteliğinde olan "Ekolojiden Biyoteknolojiye Bitkiler-2" Projemiz ülke genelinde kabul edilen 50 proje içerisine girmiştir.

TÜBİTAK'ın 4004 "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında Merkezimiz tarafından hazırlanan "Ekolojiden Biyoteknolojiye Bitkiler-2" adlı projenin 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da Balıkesir'den kabul edilen tek proje olması açısından Balıkesir için önem taşımaktadır.

Proje kapsamında Haziran ayı içerisinde 10 gün boyunca Edremit Kazdağları Bölgesi ve Ayvalık' ta konaklamalı olarak araştırma ve inceleme faaliyetleri yapılacaktır.

Proje yürütücülüğünü Fen ve Teknoloji Öğretmenimiz Leyla AYVERDİ' nin üstlendiği çalışmada; Uzman Personel olarak Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet TUNA, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Taner ÖZCAN ve Balıkesir Zühtü Özkardaşlar Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olan Yunus Emre AVCU bulunacaktır.

Proje ekibinde Eğitmen ile Rehber personel olarak ise Balıkesir Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Öğretim Üyeleri ile Balıkesir BİLSEM öğretmenleri bulunacaktır.

TÜBİTAK'ın 4004 "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" programı: "Bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla desteklenmesini amaçlar. Bu projelerde, klasik eğitim metotlarının kullanılarak, katılımcılara olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, katılımcıların basit bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi önem arz etmektedir."

TÜBİTAK 4004 kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan bu projede, Balıkesir'de eğitim gören 80 öğrencinin; doğa, canlılar, ekoloji ve biyoteknoloji konularında, özellikle ekosistemlerin bel kemiği olarak gösterilebilecek bitkiler üzerinden bilinçlenmesi hedeflenmektedir. Projenin temel amacı, doğanın işleyişi hakkında temel bilgilere sahip, doğa ve doğa sorunlarına karşı duyarlı ve farkındalığı yüksek, doğaya karşı olumlu davranış ve değerleri olan, doğayla ilgili sorunları çözmede bilimsel süreç becerilerini ve yaratıcılıklarını kullanabilen, bilimsel okur-yazarlığı olan ve doğada biyoteknoloji uygulamaları konusunda aktif olarak çalışan bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. Özellikle, biyoteknoloji konusunda son dönemlerde üzerinde fazlaca durulan ve yanlış algılamaların da yaygın olduğu konular ve bunların başlangıç noktası olan doğadan başlayarak konunun ekosistemdeki örneklerinin disiplinler arası bir yaklaşımla katılımcılar tarafından incelenmesi hedeflemektedir. Böylece bilgi aktarımından ziyade, bilginin doğrudan uygulamalarla kazanımına yönelik, ömür boyu sürecek bir istek, merak ve motivasyonun oluşturulması sağlanacaktır.

Bu kapsamda; 40(20+20)'arlı gruplarla (toplam 80 kişi), biyoteknolojinin doğadaki uygulamalarına örnek teşkil edecek nitelikte deneyler yapılacak ve bu deneyler, doğa gezileri ve doğrudan yerinde gözlemlerle desteklenecektir. Projenin hedef kitlesini Balıkesir'de eğitimine devam (%25 Bilsem öğrencileri, %25 YİBO öğrencileri ve %50 Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı diğer okullarda bulunan öğrenciler) eden öğrenciler oluşturmaktadır. Bu öğrenciler, not ortalaması 4,5'in üzerinde olan, Balıkesir Merkez ve ilçelerinde örgün eğitime devam eden öğrenciler olup, başarıları takip edilen ve lokomotif görevi yapan öğrencilerdir. Yapılacak olan eğitimde kazanacakları deneyimleri kendi okullarında, diğer arkadaşları ile paylaşacak olmaları projenin çarpan etkisini oluşturacak ve bilginin yaygınlaştırılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle hedef kitle olarak bu öğrenci grubu seçilmiştir.

Bu projenin beklenen etkiyi oluşturabilmesi için klasik eğitim ve öğretim yöntemleri yerine, uzman bir kadroyla, yaratıcı drama, katılımcı ve sorgulayıcı bir yaklaşımla doğanın içerisinde, deney malzemeleri yardımıyla laboratuvar olarak doğanın kendisi kullanılarak, gözleme dayalı, uygulamalı atölye çalışmaları ile desteklenen tartışma ortamında yeni yaklaşımlarla gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Proje sürecinde kullanılacak olan ölçekler ve değerlendirme ürünleri, hem projenin başarısını belirlemede kullanılacak, hem de bilimsel çalışmalara destek olarak bilimsel dergilerde yayımlanacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi'nden Önemli Bir Başarı Daha - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement