Başbakan Erdoğan: Meclis İle Çankaya Uyum İçinde Olmalı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: Meclis İle Çankaya Uyum İçinde Olmalı

Başbakan, A Haber'de katıldığı programda erken seçimle ilgili olarak "Erken seçim niye gündeme gelsin. Bu tür erken seçim anlayışı ülkeyi zarara sokar." dedi.

22.07.2014 00:24  Güncelleme: 01:13

Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı A Haber ve ATV ortak yayınında yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili açıklama yaptı. Erken seçimin ülkeyi zarara sokacağını belirten Erdoğan, "Erken seçim niye gündeme gelsin ben onu merak ediyorum. Bu tür erken seçim anlayışı ülkeyi zarara sokar. 4 yıllık hükümetsiniz, Mart seçime geçti şimdi cumhurbaşkanlığı seçimi. Kalkar genel seçimi koymaya çalışırsanız 1 yıl içine 3 seçimi koymuş olursunuz." dedi.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan , ATV ve A Haber ortak yayınında gazeteci Mehmet Barlas'ın sorularını cevapladı.



"ERKEN SEÇİM OLUR MU?"

Erdoğan, erken seçimle ilgili olarak yaptığı açıklamasında "Erken seçim niye gündeme gelsin ben onu merak ediyorum. Bu tür erken seçim anlayışı ülkeyi zarara sokar. 4 yıllık hükümetsiniz mart seçime geçti şimdi cumhurbaşkanlığı seçimi. Kalkar genel seçimi koymaya çalışırsanız 1 yıl içine 3 seçimi koymuş olursunuz. Zaten 10 ay kalıyor. Kaldı ki burda bir koalisyon hükümeti yok, oturmuş bir hükümet var. Benim kanaatim şudur o da genel başkanı ayrı başbakanı ayrı bir ülke sağlıklı yürümez. Genel Başkan aynı zamanda Başbakan olursa güçlü olur." dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ARTILARI EKSİLERİNDEN FAZLA"

Başkanlık sisteminin artılarının eksilerinden fazla olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'de cumhurbaşkanının başkomutan olduğunu; ancak sistemde çeşitli farklılıkların bulunduğunu kaydetti.

"KARAR MEKANİZMASI DAHA DA HIZLANACAK"

Başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık sisteminin Türkiye'ye çok şey kazandıracağını ve karar mekanizmasının daha da hızlanacağını anlatan Erdoğan, reformların daha rahat yapılabileceğini ifade etti.

"HİÇ GÜNDEMİMİZDE YOKKEN ERKEN SEÇİME GİTTİK"

Erdoğan "Hiç gündemimizde yokken erken seçime gittik. Yüzde 47 oyla bu seçimden çıktık. Cumhurbaşkanımızı seçmiş olduk. Son 6 buçuk 7 yıllık süreç, verimli bir süreç oldu. Çankaya'nın arkasında güçlü bir yürütmenin, parlamentonun olması önemli" dedi.

"BİRİLERİNİ ÇOK RAHATSIZ ETTİ"

Özellikle partiyi kurduktan hemen sonra gündemlerine başkanlık sisteminin geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Birilerini bunlar çok rahatsız etti. Buna rağmen, biz güçlü bir iktidar olarak parlamentoda yer almamız nedeniyle. İlk dönem Çankaya ile aramızda bir takım sorunlar oldu. Abdullah Gül'ün göreve gelişinin ne derece sıkıntılı olduğunu biliyorsunuz. Buna rağmen biz bunları da aştık. Hatta, hiç gündemimizde yokken erken seçime gittik. Yüzde 47 oyla bu seçimden çıktık. Cumhurbaşkanımızı seçmiş olduk. Son 6 buçuk 7 yıllık süreç, verimli bir süreç oldu. Çankaya'nın arkasında güçlü bir yürütmenin, parlamentonun olması önemli" dedi.

"TURGUT BEY'E ÇANKAYA'YI ZİNDAN ETTİLER"

"Hatırlarsanız; Turgut Bey'e Çankaya'yı adeta zindan ettiler. Kendi partisinin mensuplarından tutun, o zaman Demirel, hangi tür ifadeler kullandı malum… Cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumlu olmasından millet kazanır" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"BU UYUM OLMADIĞI ZAMAN, ÜLKE KAYBEDER"

"Ama bu uyum olmadığı zaman, ülke kaybeder. Çünkü bir kararı alırken, yürütme olarak bu kararı ne kadar süratle yasa olarak çıkarırsanız o kadar çabuk mesafe alırsınız. Mesela, attığınız idari adımlarda, eğer idari mahkemeler, Danıştay sizin karşınızda dikilirse orda da mesafe almakta zorlanıyorsunuz. Halbuki ecdat, malum Danıştay'ı Şura'yı Devlet olarak kurmuş. Şimdi de Danıştay adı üzerinde, maalesef devlete danışma hizmeti sunmak yerine, önünü kesmek, onu çalıştırmamak, hatta ihalelere varıncaya kadar, bu ihalelerin yapılmasını engelleme noktasını engellemeye kadar yapılan şeyler var. Bütün bunlara rağmen, Cumhurbaşkanı ve hükümet el ele verince bunların birçoğunu aşmak mümkün oluyor. Fransa'da her ne kadar yarı başkanlık sistemi olsa da orada başbakanın adı var ama her şey başkanın otoritesi altında. Yani savunma sektörüyle ilgili bile çok ciddi yetkileri var. Yarı başkanlıkta bu varken, diğer tarafta başkanlık sitemine bakıyorsunuz bana göre artıları eksilerine göre daha fazla. Mesela Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Başkomutan. Orada ise olay başkomutanlığın dışında, farklı mecralarda. Orada hem başkomutan hem yargıda, atamalarda çok ciddi inisiyatifi var, ama buralarda belli bir yere kadar kısıtlı bir inisiyatif var."

Başbakan Erdoğan: Meclis İle Çankaya Uyum İçinde Olmalı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: Meclis İle Çankaya Uyum İçinde Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • aaa: Tamam işte Abdullah gülle ne güzel uyum içindeydiniz sırasımı şimdi değiştirmenin :) 2 0 Yanıtla
  • erdal zaza: vermıcem vermıcem benım degılmı vermıcem 1 0 Yanıtla
  • doğan okur: türk telekom arenada hakemsiz oynamak istiyorum banane banane :) 1 0 Yanıtla
  • Selda: Biz de tam bunu diyoruz. Çankaya meclisle uyum için de olsun. Diktatör kontrolünden çıksın artık diyoruz. Bu yüzden herkesin Cumhurbaşkanı olabilecek tek isim Ekmel hoca diyoruz. . . 1 0 Yanıtla

Advertisement