Başkan Musa Yılmaz: Domaniç'teki Başarılı Proje ve Uygulamalar Örnek Olsun - Son Dakika
Yerel

Başkan Musa Yılmaz: Domaniç'teki Başarılı Proje ve Uygulamalar Örnek Olsun

Başkan Musa Yılmaz: Domaniç\'teki Başarılı Proje ve Uygulamalar Örnek Olsun

Kütahya İl Özel İdaresi tarafından son yıllarda tarıma ayrılan hibe ödenekleri çerçevesinde Domaniç bölgesinde yapılan proje ve uygulamalardan büyük başarı elde edildi.

07.06.2016 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya İl Özel İdaresi tarafından son yıllarda tarıma ayrılan hibe ödenekleri çerçevesinde Domaniç bölgesinde yapılan proje ve uygulamalardan büyük başarı elde edildi.

Kütahya İL Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, "Başarılar, bölge insanını ve çiftçileri hem umutlandırdı, hem de bir çok üreticiyi teşvik etti ve etmeye devam ediyor" dedi.

Musa Yılmaz başkanlığındaki meclis üyeleri, Tarım İl Müdürü, İlçe Müdürü, İlçe Ziraat Odası Başkanı ve ilgili mühendislerden oluşan yaklaşık 40 kişilik ekiple, uygulamalar yerinde görüldü.

Başkan Musa Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Son yıllarda tarıma ciddi kaynak ayırıyoruz. Bütün ilçelerimizde ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bugün Domaniç İlçemize geldik gördük ki yaptığımız çalışmalar meyvesini veriyor. Bu durumdan çok memnun kaldık. Diğer İlçelerimize de gidip göreceğiz, bugün Domaniç'te güzel ve başarılı uygulamaları görmemiz, gelecek için bize yön veriyor, ışık tutuyor, tecrübemizi arttırıyor. Bu uygulamalarda Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri ile koordineli çalışıyoruz. İlçelerimizde hangi üründe daha başarılı oluruz? Hangi uygulama ne kadar alanda yapılması gerekiyor gibi konuları tartışıp en isabetli kararı verip yörede uyguluyoruz. Kütahya'mızın her köşesi ayrı bir iklim ve toprak yapısına sahip, bu zenginliği değerlendirmeye çalışıyor ve ürün çeşitliliğinde daha geniş bir yelpazede kaliteyi esas alıyoruz. 2014 yılında 4 çiftçimize Muratlı köyü mevkiinde 4 dekarlık alanda 600 bağ fidanı desteği verilmiş olup bu yıl üzüm alınmaya başlanmıştır. 2015 yılında 67 dekarlık alanda 28 çiftçimize proje gerçekleştirildi. Bu proje kapsamında 7 bin 700 adet asma fidanı dikimi, bin 600 adet beton direk, 15 adet su tankı alınmıştır. 2016 yılında ise aynı mevkide olmak üzere 48 dekarlık alanda 6 bin 300 adet asma fidanı dikimi gerçekleştirilmiştir. Toplamda Muratlı köyümüzde 120 dekar alanda 14 bin 600 adet bağ fidanının profesyonel manada dikimi gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Domaniç'teki ceviz yetiştiriciliğinde de önemli mesafeler alındığını kaydeden Başkan Musa Yılma, "2009 ve 2010 yıllarında çiftçilerimiz Petro, Chandler, Fernor cinsi verim düzeyleri yüksek fidanlarla kapama Ceviz bahçesi yapmaya başladı. 2011-2016 yılları arasında İl Özel İdaresi desteğiyle Domaniç ilçemizde şuan itibari ile 32 bin 500 adet Ceviz Fidanı kapama bahçe yapılmıştır. En Fazla Ceviz Yetiştiriciliği yapan köylerimiz ise şu şekildedir; Yeşilköy 9 bin, Çokköy 6 bin 500, Aksu : 2 bin 500, Domurköy 2 bin 500, Sarıot 2 bin 200, Çukurca 2 bin, Saruhanlar bin 900, Domaniç merkez bin 850, Çarşamba bin 450 ve Çamlıca bin 400." diye konuştu.

ÇİLEK GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Domaniç'te çileğin artık geçim kaynağı haline geldiğini anlatan Başkan Yılmaz, "2013 yılında 4 dekarlık alanda, 2014 yılında 10 dekarlık alanda, 2015 yılında 24 dekarlık alanda, 2016 yılında ise 65 dekarlık alanda uygulanan malçlı çilek yetiştiriciliği projesinde çilek fideleri İl Özel idaresinden, malç naylonu ve damlama boruları Kaymakamlık tarafından ve bahçelerin kurulumu da Tarım İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Malçlı çilek yetiştiriciliği projesi uygulanan köyler şunlardır;

Safa, Durabey, Sarıot, Domaniç merkez, Karaköy, Küçükköy, Çarşamba, Güney. Bu projelerin İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince kontrol ve denetimleri yapılıp çiftçilerimiz bilinçlendirilmektedir" dedi. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Musa Yılmaz: Domaniç'teki Başarılı Proje ve Uygulamalar Örnek Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement