Batman'ın Dolar Muamması - Son Dakika
Ekonomi

Batman'ın Dolar Muamması

Batman\'ın Dolar Muamması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) illerin bankacılık rakamlarını açıkladığı Finnet rakamları 2013’te petrol şehri Batman’dan petrol yerine dolar fışkırdığını ortaya koydu.

11.02.2014 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) illerin bankacılık rakamlarını açıkladığı Finnet rakamları 2013'te petrol şehri Batman'dan petrol yerine dolar fışkırdığını ortaya koydu. Batman'daki oda başkanları ve vatandaşlar ise açıklanan paranın kaynağını merak ettiklerini söyledi.

2012 yılı sonunda toplam 48.3 milyon lira (27 milyon dolar) olan şirketlerin döviz mevduatı 2013 sonunda TL bazında tam yüzde bin 714 arttı ve 876 milyon liraya çıktı. Bunun döviz karşılığı ise yaklaşık 410 milyon dolar. Bu artışla birlikte Batman şirketlerinin döviz mevduatı sıralamasında 42'ncilikten Türkiye'de büyük şehirlerin ardından 9'uncu sıraya tırmandı. Batman önceki yıl sonunda 196 milyon liralık döviz mevduatına sahipken, 2013 sonunda yüzde 440'lık artışla bu rakam 1 milyar 63 milyon liraya çıkardı. Bu para doların yüzde 23 değer kazanmasıyla aynı oranda değerlendi. BDDK rakamları 400 milyon doların 2013'ün son 3 ayında Batman'a geldiğini de ortaya koyuyor. Çünkü aynı kurumun 2013/9 aylık verilerinde Batman'da şirketlerin döviz mevduatının sadece 29 milyon TL olduğu görülüyor.

9 YILLIK YATIRIMA BEDEL

Batman'daki döviz tevdiat hesaplarında yılın son 3 ayında yaşanan artış şaşkınlığa neden oldu. 48.3 milyon liradan 876 milyon liraya ulaşan ildeki döviz tevdiat hesabı son 9 yılda alınan yatırım teşvik belgelerinin tamamına bedel. Çünkü 2005 yılından 2013 sonuna kadar Batman için verilen teşvik belgesi toplamı 858 milyon lira. Son 3 ayda ildeki bankacılık sistemine giren döviz hesaplarının bile altında.

Batman Kuyumcular Derneği Başkanı Şehmus Kaplan, 410 Milyon doların Batman'a giriş yaptığını duyduğunu, ancak kuyumcular olarak kendilerine yansıyan bir şeyin olmadığını ifade ederek, Hasankeyf baraj yapımı ile ilgili arazi paralarının aktarımı olabileceğini söyledi.

Batman Ticaret Odası Başkanı Abdülkadir Demir, 2013 yılında Batman'a açıklandığı gibi büyük bir yatırımın gelmediğini belirterek, "Paranın kaynağını biz de merak ediyoruz" dedi.

Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ise, açıklanan paranın Ilısu Baraj projesi kapsamında yapılan kamulaştırma parası olabileceği ve vatandaşların bu parayı dolara çevirip bankalara yatırmış olabileceğini dile getirerek, ortada gözle görünür veya hissedilir büyük bir paranın olmadığını dile getirdi.

Batmanlı kuyumcu esnafı ise, Batman'daki dolar miktarından haberdar olmadıklarını, çıkan haberlerin kendilerini de şaşırttığını söyledi. - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Batman'ın Dolar Muamması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement