"Batman Ve Mereto Tarihi Kayıtlarda Mevcut" - Son Dakika
Yerel

"Batman Ve Mereto Tarihi Kayıtlarda Mevcut"

"Batman Ve Mereto Tarihi Kayıtlarda Mevcut"

Batmanlı tarihçi ve gezgin Emin Bulut, Batman ile Meretonun tarih kaynaklarında aynı anda anıldıklarını ifade etti.

13.04.2014 15:00

Batmanın tarihi 2 bin yıla dayanıyor

Kültürel ve tarihi çalışmaları bulunan Emin Bulut, Batman ile Mereto Dağının tarih kaynaklarında aynı anda anıldıklarını ifade etti.

"Batman 1955 yılından itibaren değil, tarihte de çeşitli kaynaklarda anılmaktadır" diyen Bulut, sabit kaynaklar sayesinde eski tarihlerde de Batmanın anıldığını ifade etti.

Özellikle Mereto Dağının efsanelere konu olduğunu ifade eden Bulut, "Batman, kelime anlamı eski dilde ağırlık birimi ölçüsü. Kürt tarihçi Şerefhan_i Bidlis-i'nin şerefnamesinde, Arap tarihçisi İbn-i Batuta'nın seyahtanamesinde, Evliya çelebi'nin seyahtnamesinde, Vakiyaname-i Hasankeyf'te ve Sason'lu Davit efsanesin'de İran'lı tarihçilerin kitaplarında sıkça söz edilen Batman bir geniş ova olarak Garzan, Batman çayları ile Dicleye kadar olan bölgeye verilen isimdir. Coğrafi olarak, Kulp, Sason, Hazzo ile Raman dağları arasındaki beylik, hükümet ve eyalet sınırları tarihi kitaplarda anılmaktadır. Büyük İskenderin, Yunanlıların, Romalıları, Ermenilerin, Kürtlerin, ve Acemlerin yeminini ettikleri kutsal dağ Mereto'nun zirvesinde 4 mevsim kar eksilmez. Tepesinde Kilise, kaynak suları, patika yolları ile bir çok Abide, Azize, Havarilere ve Ermişlere mekan , Dervişlere yoldaş olmuştur. Urartulara ilham, Batman'a dirhemdir" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 'Batman Ve Mereto Tarihi Kayıtlarda Mevcut' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement