Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir Açıklaması

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "7-7,5 şiddetindeki depreme dayanıklı olmayan yapı stokumuz var.

03.04.2011 20:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir,

"7-7,5 şiddetindeki depreme dayanıklı olmayan yapı stokumuz var. Bunlar kentsel dönüşümlerle dayanıklı hale getiriliyor. TOKİ'nin de bu yönde örnek çalışmaları bulunuyor" dedi.

Bakan Demir, bir dizi etkinliklere katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Yozgat'ın Yenifakılı ilçesinde yapımı tamamlanan okul ve pansiyonun açılış töreninin ardından Vali Necati Şentürk, Belediye Başkan Vekili Envcer Çakıroğlu ve AK Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz'ü makamlarında ziyaret etti, bakanlığına bağlı Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nde de incelemelerde bulundu. Demir, Eser Grant Otel'de Yozgat genelinde faaliyetlerini sürdüren Mimar ve Mühendisler Odası temsilcileriyle de biraraya geldi.

Vali Şentürk'ü ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demir, bir gazetecinin " Japonya'da meydana gelen deprem gibi Türkiye'de de benzer bir depremin meydana gelmesi halinde buna hazır mıyız?" şeklindeki sorusu üzerine, geçmişte depreme dayanıksız yapıların inşa edilmiş olduğunu, bu nedenle de depreme dayanıksız yapı stokunun fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'nin deprem kuşağında olan bir ülke olduğunun, ancak uzmanların ifadesine göre Türkiye'de Japonya'daki gibi büyük şiddette depremlerin beklenmediğinin altını çizen Demir, "7-7,5 şiddetindeki depreme dayanıklı olmayan yapı stokumuz var. Bunlar kentsel dönüşümlerle dayanıklı hale getiriliyor. TOKİ'nin de bu yönde örnek çalışmaları bulunuyor" diye konuştu.

Japonya'da yaşanan depremin, İstanbul'daki depremin 35-40 katı fazla şiddette olduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti:

"Japonya'da ölümler depremden değil, tsunamiden oldu. Japonya'daki gibi biz de depreme dayanıklı yapılar yapabiliriz. Japonların gösterdiği hassasiyeti biz de gösterirsek, çok şiddetli depremlere dayanıklı binalar yapabiliriz. Onlar da insan biz de insanız. Bizim mühendislik bilgi birikimiz onlardan düşük değildir. Ülkemizde yapı denetim sistemini yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarımız oldu. Özellikle yerel yönetimlerin desteğiyle bunda başarı yükselecektir."

Bakan Demir, mimar ve mühendislerle yaptığı toplantının basına açık bölümünde ise, İmar Kanunu'nda değişiklikler yapıldığını belirterek,

"Meslektaşlarım çok iyi bilirler ki yeni düzenlemelerle yapılaşmada kalite, dayanıklılık gibi unsurlar ön plana çıkarıldı. Bazı pilot bölgelerde uygulanmakta olan yapı denetimi ülke genelinde yaygınlaştırıldı. Bugün Yozgat'ta da yapı denetimi kapsam dahilinde uygulanmaktadır" dedi.

- YOZGAT

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement