BBP Heyeti AK Parti ve CHP'yi Ziyaret Etti - Son Dakika
Politika

BBP Heyeti AK Parti ve CHP'yi Ziyaret Etti

BBP Heyeti AK Parti ve CHP\'yi Ziyaret Etti

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Gürhan, Selahattin Şenliler ve Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Ali Keser, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile CHP Genel Başkan...

23.08.2013 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Gürhan, Selahattin Şenliler ve Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Ali Keser, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve Genel Sekreter Bihlur Tamaylıgil'i ziyaret etti.

Tunç, parti olarak daha önce de DSP, DP ve Saadet Partisi ile görüştüklerini ve seçim konusunda hazırladıkları dosyaları sunduklarını söyledi.

Tunç, DSP, DP ve Saadet Partisi ile yaptıkları görüşmelerde yüzde 10 barajının kaldırılması, milletvekillerinin tercihli sistemle seçilmesi, hazine yardımından tüm partilerin yararlanması, seçim yazılım sisteminin yenilenmesi ve denetime açık olması, kamuoyu araştırma şirketlerinin de denetlenebilmesi ve propaganda araçlarının tüm partilerin hakça kullanımına açılması gibi konularda da mutabakat sağladıklarını ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin ise görüşmeden memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Çift turlu ve ikinci turlu seçim işbirliğine açık tercih sistemli seçimlerin yapılmasını benimsiyoruz. Vermiş olduğunuz dosyayı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcımıza, YSK Başkanına ve reform paketini hazırlayan ekibin başı olan Beşir Atalay'a takdim edeceğim" dedi.

Heyet daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve Genel Sekreter Bihlur Tamaylıgil'i ziyaret etti.

Genel Sekreterimiz Tunç burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

" Ülkemizde halen uygulanmakta olan yüzde 10'luk seçim barajı, temsilde adaleti sağlamadığı gibi yönetimde istikrarın da bir garantisi değildir. 2002 yılında ülkemizde seçmenin yüzde 46'sının yani 20 milyona yakın insanın, bir tane bile temsilcisi Meclis'e giremedi. O dönemde CHP ikinci parti olarak Meclis'e girdi. DSP ile aralarında oyları paylaşsalardı yüzde 34'le tek parti Meclis'e girecekti. Yüzde 34'le tek partinin 550 milletvekiliyle sahip olması demokratik midir? Ülke genelinde uygulanan seçim barajının acilen kaldırılması lazım. Bize göre bunun sıfır olması lazım. Aslında bu, bir pazarlık konusu da yapılamaz. Çünkü demokrasilerde bazı haklar pazarlık konusu olmaz."

Milletvekillerinin tercihli sistem ile seçilmesi gerektiğini belirten Tunç şunları söyledi: "Hükümetin reform paketinde yer aldığı bilgisi kamuoyuna yansıyan "Daraltılmış Seçim Sistemi"ne karşıyız. Bu, ikinci ve daha yüksek baraj anlamına gelmektedir. Hazine yardımı son genel seçime katılan partilerin aldıkları oy oranına göre Anayasa'nın 68. Maddesi'nde de ifade edildiği gibi adaletli bir şekilde, hakça dağıtılsın. Kanunlar çerçevesinde kuruluşunu gerçekleştirmiş, teşkilatlanma barajını aşmış, ilk büyük kurultayını yapmış ve seçime girmeye hak kazanmış her siyasi parti, bir genel seçime girdikten sonra aldığı oy sayısına göre her yıl devlet yardımı alır. Bütçeden partilere yardım maksadıyla ayrılan miktar, bir önceki seçime esas olan toplam geçerli oy sayısına bölünür.

Tunç ayrıca, "Bütçeden siyasi partilere yapılan yardım azaltılmalı ve aldıkları oy oranlarına göre adaletle dağıtılmalıdır. Seçime katılmaya hak kazanmış her partiye taban yardım yapılmalı, daha sonra bir önceki milletvekili genel seçimlerinde partilerin aldığı oya göre dağıtılmalıdır. Seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu'nca kullanılan yazılım sistemi yenilenmeli ve bağımsız denetçilerle denetlenmelidir. Kamuoyu araştırma şirketleri, denetime tabi tutulmalıdır. Seçimlerdeki propaganda araçları seçime katılmaya hak kazanan tüm partilere adil kullandırılmalıdır" ifadesini kullandı.

CHP Genel Sekreteri Keskin ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bize takdim ettiğiniz dosyayı gerekli mercilere ulaştıracağım. Yalnız bizde sizinle aynı düşüncelere sahibiz. Baraj düşmeli. Seçim sistemi değişmeli" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika BBP Heyeti AK Parti ve CHP'yi Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement