BDDK'nın 10 Bankayı Takibe Aldığı İddialarını Bakan Şimşek Yalanladı - Son Dakika
Ekonomi

BDDK'nın 10 Bankayı Takibe Aldığı İddialarını Bakan Şimşek Yalanladı

Maliye Bakanı Şimşek, BDDK'nın bazı bankaları takibe aldığına dair iddialar için, "Bu tür spekülatif haberlere rağbet edilmemesi lazım. Bunlar kasıtlı haberlerdir." dedi.

12.09.2014 12:35  Güncelleme: 12:43

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 10 bankayı takibe aldığı iddialarıyla ilgili konuşan Bakan Şimşek, "Bunlar kasıtlı, uydurma haberlerdir. Maalesef bunlar dönem dönem ortaya çıkabilir ama bunların cezası da ağırdır. Bankaların itibarı çok önemlidir." dedi.

"İTİBARIN KORUNMASI İÇİN GEREKEN YAPILACAK"

Türk bankacılık sektörünün dünyanın en sağlıklı sektörleri arasında olduğunu belirten Şimşek, bu itibarın korunması için gerekenin yapılacağını söyledi.

Şimşek, Fitch'in ekonomi uyarısıyla ilgili soruya ise "Biz bu sene bütçe hedeflerini tutturacağız. Mali disiplin noktasında kararlıyız. Kamu maliyesinde açığı kabul edemeyiz.Yapısal dönüşümle orta uzun vadede yeniden dengelenmeyi güçlü ve kalıcı şekilde sağlayacağız" dedi.

"MERKEZ BANKASI HAKSIZ YERE ELEŞTİRİLİYOR"

Şimşek Merkez Bankası'na yönelik eleştirileri doğru bulmadığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirim sinyali vermemesi konusunda ise Maliye Bakanı Şimşek şunları söyledi:
"Para politikası, faiz ile ilgili ben yorumda bulunmak istemiyorum. MB bağımsızdır. MB'nin itibarının korunması Türkiye için olmazsa olmazdır. Enflasyonu düşük tek haneye indirmemiz lazım. En önemli sorunumuz enflasyondaki yükselmedir, bunun mutlaka kontrol altına alınması lazım. Hızlı şekilde aşağı çekilmesi lazım. Merkez Bankası'na eleştirileri doğru bulmuyorum. Enflasyon temel bir sorun."

YÜZDE 4 BÜYÜME ZORA GİRDİ

Şimşek, jeopolitik gerilimlerin yüksek olduğu bir dönemden geçildiğini belirterek AB'de durgunluğun sürdüğünü, buna rağmen ilk yarıda Türkiye'nin yüzde 3,3 büyüdüğünü söyledi.

Şimşek "Bu yıl yüzde 4 büyüme hedefi zora girdi, yüzde 3-4 arası bir büyüme ihtimali arttı" dedi.

Şimşek, bu büyümenin bu şartlar altında fena bir büyüme rakamı olmayacağını belirtti. Bakan Şimşek, enflasyonun kontrol altına alınması için ne gerekiyorsa yapılması konusunda en ufak tereddüt bulunmadığına dikkat çekti ve gıda fiyatları ve kur kaynaklı enflasyon artışı olduğunu söyleyerek "Bahane üretemeyiz, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım. Çok hızlı, enflasyonu tekrar yüzde 5-7 aralığına çekmemiz lazım" dedi.

GIDA ALANINDA ÇALIŞACAK KOMİTE KURULACAK

Şimşek orta uzun vadede enflasyonu düşürmek için reformlar gerektiğini belirtti ve "Gıda alanında mikro reformlar üzerine çalışacak bir komite kurulacak" dedi.

Tasarruf oranlarına da değinen Şimşek, tasarrufları yükseltmek için ilave tedbirler gerekebileceğini söyledi. Şimşek, "Sadece kur eksenli bakmak yanlış, rekabet gücü artırılmalı" diyerek 25 alanda dönüşüm programı olduğunu ve eylem planları üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Gelire göre taksit düzenlemesi konusuna da değinen Bakan Şimşek, "Başkasının parasıyla zenginlik sürdürülebilir bir zenginlik değildir, israf iyi birşey değil. Kumu için de böyle. Kamu tasarruflarını daha da artırmamız lazım. Özel sektör tasarrufları ön plana çıkıyor. Yeni dönemde dış ticarete konu olabilecek alanlara tasarrufları yönlendirmek lazım." dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, son dönemdeki inşaat sektörüyle ilgili tartışmalar konusunda ise "Herhangi bir alanda rant varsa, bu vergilendirilmiyorsa, tabii ki kaynaklar oraya kayar, ilave tedbirler almamız gerekir. Bir yıl içinde 10'dan fazla ev alıp satan var, bunları incelemek görevimiz" diyerek kaynak tahsisinin daha verimli alanlara kaydırılmasının önemli olduğunu belirtti. Kayıtdışıyla mücadele kapsamında eylem planının yenileceğine dikkat çeken Şimşek, işini zamanında yapanların da önünü açmak için kaynak konusunda tereddüt göstermeyeceklerinin altını çizdi.

TORBA YASADAKİ DÜZENLEMELER

Torba Yasa'ya ilişkin olarak ise Şimşek, "Maliye Bakanlığı olarak vadesi geçmiş tahsil edilmemiş alacaklarımız 67 milyar TL. SGK'nın 85 milyar TL alacağı var. Verginin aslını da cezasını da tahsil edeceğiz. Sadece gecikme faizinde enflasyon farkı alacağız." dedi.

BDDK\'nın 10 Bankayı Takibe Aldığı İddialarını Bakan Şimşek Yalanladı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi BDDK'nın 10 Bankayı Takibe Aldığı İddialarını Bakan Şimşek Yalanladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement