Bir Kez Kayda Geçti, Bir Daha Silinmedi - Son Dakika
Güncel

Bir Kez Kayda Geçti, Bir Daha Silinmedi

Bir Kez Kayda Geçti, Bir Daha Silinmedi

Diyarbakırlı Sabri Çelik (58) 2007'deki basit bir olayda aldığı adli sicil kaydını cezasının bitmesine rağmen bir türlü sildiremedi.

24.08.2015 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 2007 yılında aile içinde basit bir kavgaya karışan ve bu suçtan dolayı 2 ay 15 gün ceza alan, aldığı cezası ertelenip 1 yıl denetimli serbestliğe tabi tutulan 58 yaşındaki Sabri Çelik, 2008 yılında denetimi kapanmasına rağmen hala adli sicil kaydı silinmedi. Kaydı sildirmek için 7 yıldır çalmadık kapı bırakmayan Çelik, sabıka kaydı yüzünden hem kendisi hem de çocuklarına iş verilmediğini belirterek, büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi.

Diyarbakır'da 2007 yılında eşi ve kızıyla kavga ettiği gerekçesiyle yargılanan Sabri Çelik, 2 ay 15 gün ceza aldı. Hakim verdiği cezayı daha sonra 1 yıl süreyle denetimli serbestlik uygulamasına çevirdi. Çelik, 2008 yılında denetimli serbestliğinde sonlanmasıyla cezasını tamamlamış oldu. Cezasını tamamlar tamamlamaz sicil kaydını sildirmek için uğraşan Çelik tam 7 yıldır sicilini sildiremedi.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü: Fiş Kayıtlarımıza ulaşır ulaşmaz gereğini yaparız

Son olarak başvurduğu Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne başvuran Çelik, kendisine gelen cevapta; denetimli süresi yükümlülüklerine uygun veya iyi halli olarak geçirildiği taktirde cezanın infaz edilmiş olarak sayılacağından, süre sonunda düzenlenecek yerine getirme fişinin kayıtlarına intikaline müteakip gereğinin yapılacağı belirtildi.

"Lütfen bu yanlışı düzeltin"

Bu adli sicil kaydının kaldırılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Sicil Kaydı Arşivine başvurduğunu ve bir sonuç alamadığını, yönlendirildiği Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne başvurduğunu anlatan Çelik, "Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nden gelen cevaba göre adli sicil kaydımın temiz olduğu, iyi halli olduğumu bildiriyor. Buna rağmen her adli sicil kaydı çıktığında bu kayıtlar çıkıyor. Anlamadım gitti. Lütfen bu yanlışı düzeltin" diyerek adeta yakardı.

"Sen git hallederiz"

Bunun üzerine 'Yerine getirme fişi' için yargılandığı Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarına onlarca kez gelip giden Sabri Çelik'e, iddiaya göre görevliler, "Tamam dayı burada bir sorun yok. Sen git hemen hallediyoruz" diyerek her seferinde evine gönderdiler.

"Bana ve çocuklarıma sabıka nedeniyle iş vermiyorlar"

Aradan geçen yıllar boyunca bir türlü hal olmayan sicil kaydı sorunu nedeniyle işe giremediğini, silah ruhsatı alamadığını anlatan Sabri Çelik, "Büyük bir mağduriyet yaşıyorum. Gireceğim her işte önüme bu çıkıyor ve beni engelliyor. Tam bir engelliye döndüm. Kedimle birlikte çocuklarım da engelli oldu. Onlara da işverenler, babası sabıkalı olduğu için iş vermiyorlar. Bana ve çocuklarıma sabıka nedeniyle iş vermiyorlar. Bunun giderilmesini istiyorum" dedi.

Bu çıkmazın aşılmaması durumunda önce İnsan Hakları Derneği'ne hak ihlali başvurusunda bulunacağını dile getiren Çelik, bunun da çare olmaması durumunda Türkiye'ye ve Adalet Bakanlığı'nı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bir Kez Kayda Geçti, Bir Daha Silinmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement