ABD İtiraf Etti: İran'a Fidye Verdik - Son Dakika
Dünya

ABD İtiraf Etti: İran'a Fidye Verdik

ABD, bu yılın başında İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan birkaç gün önce bu ülkeye yolladığı 400 milyon doların rehin tutulan 4 ABD'li asker için 'fidye parası' olduğunu sonunda 'kabul etti'

19.08.2016 03:34  Güncelleme: 08:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'a geri ödemesi yapılan 400 milyon doların 'karşılıklı güvensizlik' nedeniyle 'koz' olarak kullanıldığını söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Tutukluların bırakılması konusunda İran'ın sözünden cayması yönündeki endişeler ve dürüst olmak gerekirse İran ile ABD arasındaki karşılıklı güvensizlik nedeniyle vatandaşlarımız bırakılana kadar tabii ki elimizdeki maksimum kozu tutmak istedik" dedi.

"EVET DOĞRU"

"Yani 400 milyon doları ABD'liler bırakılana kadar İran'a vermeyecektiniz, doğru mu?" sorusu üzerine Kirby, "Evet, doğru" karşılığını verdi.

BAKANLIK TESADÜF DEMİŞTİ

ABD'li Cumhuriyetçiler başta olmak üzere birçok kişi, İran'a ödenen 400 milyon doların, 17 Ocak'ta serbest bırakılan 4 ABD vatandaşı için fidye olarak verildiğini savunmuş ancak ABD Dışişleri Bakanlığı iki olayın aynı döneme denk gelmesinin 'tesadüfi' olduğunu iddia etmişti.

İRAN İLK TAKSİT DEMİŞTİ

İran da iddiaları reddederek paranın ABD vatandaşları için değil iki ülke arasında Şah Rıza Pehlevi döneminden doğan ihtilaf yüzünden, Obama yönetiminin ödemeyi kabul ettiği 1,7 milyar doların ilk taksidi olarak gönderildiğini belirtmişti.

ESAD GİTMELİ DEMİŞTİNİZ!

Kirby, günlük basın brifinginde Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaşa dair soruları da yanıtladı.

Bakanlık sözcüsüne, ABD Başkanı Barack Obama'nın 5 yıl önce ilk kez "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed gitmeli." dediği ancak onun hala görevini sürdürdüğü hatırlatılarak, Esed'in gitmesine dönük bir politikanın yanlış olup olmadığı soruldu.

Obama'nın o günkü sözlerinden sadece belirli kısımları alarak değil, tamamını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Kirby, ABD Başkanı'nın Esad'in Suriye halkı için kenara çekilme vaktinin geldiğini söylediğini anlattı.

BASKI UYGULANACAK

Kirby, Obama'nın ayrıca ABD'nin Suriye'de böyle bir değişim yaptıramayacağını, liderlerini belirlemenin Suriye halkına bağlı olduğunu ancak Esad'in bu değişimin önünde engel teşkil etmemesi için baskı uygulayacaklarını dile getirdiğini aktardı.

Obama'nın o günkü sözlerinin ardından ABD yönetiminin bu doğrultuda birçok adım attığını vurgulayan Kirby, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Suriye meselesinin siyasi çözümü için Rusya'nın aralarında bulunduğu bazı ülkelerle çaba harcadığını kaydetti.

5 YAŞINDAKİ ÜMRAN İÇİN

Bir soru üzerine, Suriye'de rejim ya da Rus uçakları tarafından Halep'in El Katerji Mahallesi'ndeki sivil yerleşim yerine 17 Ağustos akşamı düzenlenen saldırıda yaralanan 5 yaşındaki Ümran Daknes'e değinen Kirby, "O küçük çocuğun videosunu, fotoğraflarını kaçınız gördü? O daha 5 yaşında. Hesaplamama göre, bu küçük çocuğun hayatında savaş, ölüm, yıkım, açlık olmayan bir günü olmadı." ifadelerini kullandı.

Daha sonra bakanlık sözcüsüne, "Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi" çağrısıyla ilgili bir soru yöneltildi.

Geçici, kısa ömürlü ve bölgesel ateşkeslerin ötesine geçebilmenin önemli olduğunu vurgulayan Kirby, şöyle konuştu:

"HER GAYRETİ DESTEKLERİZ"

"Şiddeti azaltacak her türlü çabayı destekleyebiliriz. Bu küçük çocuk (Ümran Daknes) gibi insanların acı çekmesini önleyecek her bir gayreti destekleyebiliriz. 48 saat için de olsa bombalamayı durduracak samimi çabalara burun bükmeyeceğiz ancak bu uzun vadeli bir çözüm değil. Bizim burada başarmak istediğimiz bu değil. Rusya'nın bu önerilerinin teknik konuları üzerinde anlaşmaya ulaşmak için bizimle çalışması önemli. Bakan Kerry, bunların iyi bir niyetle tam anlamıyla uygulanması halinde çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını tüm ülkeye yayabileceğini ifade etti. Suriye'de ülke genelinde çatışmaların sonlandırılmasına dair bir anlaşmanın kalıcı şekilde uygulanabilmesi için Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Önerilerin teknik ayrıntılarında anlaşmaya ulaşmak için anlamlı görüşmelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

"REJİM MASUM İNSANLARI ÖLDÜRMEYİ BIRAKMALI"

Kirby, şiddeti durdurmak için ilk etapta Suriye'de rejim güçlerinin masum insanları öldürmeyi ve yaralamayı sonlandırması gerektiğini sözlerine ekledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi" çağrısında bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Rusya'nın 48 saatlik ilk "insani molayı" gelecek hafta, yardımların güvenli bir şekilde ulaşıp ulaşmadığı anlamak için verebileceğini bildirmişti.

ABD İtiraf Etti: İran\'a Fidye Verdik
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya ABD İtiraf Etti: İran'a Fidye Verdik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement