Borusan Uzak Doğu Rusya'da Şirket Satın Aldı - Son Dakika
Güncel

Borusan Uzak Doğu Rusya'da Şirket Satın Aldı

Borusan Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Borusan Makina ve Güç Sistemleri'nin (BMGS), Caterpillar'ın Rusya'nın Uzak Doğu bölge temsilciliğini ABD'li Tiger Machinery şirketinden satın aldığını bildirdi.

17.04.2015 16:44

Borusan Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Borusan Makina ve Güç Sistemleri'nin (BMGS), Caterpillar'ın Rusya'nın Uzak Doğu bölge temsilciliğini ABD'li Tiger Machinery şirketinden satın aldığını bildirdi.

Borusan Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, Grubun 5 yıllık stratejik planı, 9. Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı'nda paylaşıldı. Borusan CEO'su Uğur, toplantıda yaptığı konuşmada, 2014 yılında Grubun konsolide cirosunun 4,5 milyar dolara, faaliyet karının 328 milyon dolara, çalışan sayısının ise 7 bin 600'e çıktığını aktardı.

Geçen yıl 322 milyon dolar yatırım yapan Borusan Grubu'nun 2015'te dolar bazında konsolide cirosunu yüzde 5, faaliyet karını yüzde 10 artırmayı hedeflediğini belirten Uğur, 2015 yılında 417 milyon dolarlık yatırım planıyla büyümeye devam edeceğini dile getirdi.

Uğur, 2014'ün gerek dünya ekonomisi gerekse Türkiye için çok hareketli bir yıl olduğuna değinerek, jeopolitik ve makroekonomik risklerin arttığı ve ekonominin yüzde 2,9 büyüdüğü bu yılda, otomotivde rekor satışa imza attıklarını ifade etti.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve 3. Havalimanı gibi Türkiye'nin gündemindeki önemli projelere ürün ve ekipman tedariki sağladıklarını ve Avrupa'nın en büyük karasal rüzgar enerjisi yatırımını tamamlamak üzere olduklarını anlatan Uğur, Borusan Grubu olarak, bir önceki yıla göre 2014'te konsolide cirolarını yüzde 9 büyüttüklerini, gelirlerinin yüzde 25'ini ise yurtdışı satışlardan elde ettiklerini kaydetti.

Borusan CEO'su Uğur, faaliyet gösterdikleri pazarlardaki olumsuz gelişmelere rağmen, brüt karlılıklarını korumayı başardıklarını ifade etti.

Uğur, Borusan'ın 2019 yılı stratejisi ve gelecek vizyonu kapsamında, hedef pazarlarda yerel bir oyuncu olarak "global" ve geliştirdiği fark yaratan yeni ürün, hizmet ve iş modelleriyle "inovatif" bir kurum olmak şeklinde iki önemli odağının bulunduğunu belirtti.

Agah Uğur, 5 yıllık stratejik plan hedefinde, grubun en az 6,5 milyar dolar ciroya ulaşmasını ve 2019 yılı sonuna kadar 2 milyar dolar yatırım yapmayı öngördüklerini aktardı.

ABD'den sonra Rusya'da yatırım

Geçen yıl ABD'nin Teksas Eyaleti'nin Houston kentinde kaya gazı sondaj boruları üretmek üzere kurdukları üretim tesisini toplam 232 çalışanla faaliyete geçirdiklerini ve ilk yılda 130 milyon dolar ciro elde ettiklerini belirten Uğur, bu doğrultuda 2015'in petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı zor bir yıl olacağını, ancak uzun vadede doğru bir yatırım yapıldığından emin olduklarını ifade etti.

Borusan Makina ve Güç Sistemleri (BMGS) şirketlerinin, Caterpillar'ın Rusya'nın Uzak Doğu bölge temsilciliğini ABD'li Tiger Machinery şirketinden satın aldığını açıklayan Uğur, şunları kaydetti:

"2014 yılında toplam 120 milyon dolar ciro elde etmiş olan şirketin, 400'ü aşkın çalışanı bulunuyor. Rusya'nın Uzak Doğu Bölgesi, dünyanın en büyük ekonomileri olan Çin ve Japonya'ya komşu. Borusan'ın hızlı büyüme fırsatları gördüğü bu bölgede altyapı ve inşaat, petrol ve doğal gaz, madencilik ve ormancılık sektörlerine önemli yatırımlar yapılıyor. Enerji ve ulaştırma sektörlerinin gündeminde de mega projeler bulunuyor."

Uğur, 3 kıtada 11 ülkede faaliyetleri bulunduğuna işaret ederek, "Borusan Grubu, artık merkezi Türkiye'de ama ufku global olan bir sanayi ve hizmetler grubudur" dedi.

6 kuluçka şirketine 30 milyon dolar yatırım

Son 3 yılda her yıl, yeni inovasyon fikir ve projeleri için 5 milyon dolar bütçe ayıran Grubun, 2015 yılında ise buna ilaveten yeni kurulan kuluçka şirketlerine 30 milyon dolar ve ortak Ar-Ge Merkezi'ne ise 6 milyon dolar bütçe ayırdığını belirten Uğur, şöyle devam etti:

"2013 yılında oluşturulan özel çalışma ekipleriyle bugüne kadar toplam 35 farklı iş fırsatı değerlendirildi. Bunların içinden 6 tanesi 'kuluçka şirket' aşamasına getirildi. 3 tanesi ise grubun ana şirketlerinin iş modellerinde önemli değişiklikler gerçekleştirmeyi hedefliyor. 2013 yılında taşımacılık sektörüne özel bir pazar platformu yaratan ETA, 2014 yılında ise hızlı ve güvenli bireysel ikinci el otomobil satışı için online bir platform olan Otomax ile yeni girişimlerimizi açıklamıştık.

Yeni bir girişimimizi de bu yılbaşı itibarıyla pazara sunduk. 'Bukoli' adını verdiğimiz bu girişim online alışverişlere alternatif kargo teslimatı hizmeti sunuyor. Tüketicilerin evde olduğu saatler teslimata uymadığı ya da iş yerinde teslim almanın sorun olduğu durumlarda Bukoli, kargonun yakındaki bir esnafa teslim edilmesini sağlıyor. Böylece hem tüketiciye özel çözüm sunarken hem de esnafa yeni iş ve müşteri potansiyeli kazandırmış oluyor. Şu an pilot uygulamayla İstanbul'da 15 ilçeye hizmet veren Bukoli hizmet alanını hızla yaygınlaştıracak."

Agah Uğur, bu yılbaşında Grubun yeni teknoloji geliştirme çalışmalarını hızlandırmak için ortak bir Ar-Ge Merkezi kurduklarına değinerek, aynı zamanda üniversitelerle iş birliğini artırmaya yönelik adımlarla İTÜ Arı Teknokent'te yerlerini aldıklarını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Borusan Uzak Doğu Rusya'da Şirket Satın Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement