'Broşürler Hasankeyf Halkına Zulmün Devamıdır' - Son Dakika
Yerel

'Broşürler Hasankeyf Halkına Zulmün Devamıdır'

\'Broşürler Hasankeyf Halkına Zulmün Devamıdır\'

DSİ tarafından bastırılıp Hasankeyf halkına dağıtılan broşürlerde yer alan vaatlerle ilgili Hasankeyf'i Yaşatma Girişiminden sert tepki geldi.

03.07.2014 13:37

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, geçtiğimiz günlerde DSİ tarafından bastırılıp Hasankeyf halkına dağıtılan broşürlerde yer alan vaatlerle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

BROŞÜRLERE SERT TEPKİ

'Hasankeyf Halkındır' başlığıyla yapılan açıklamada, broşürde yer alan tüm iddialara tek tek cevap verilerek, bu iddiaların tamamen halkı kandırmaya yönelik olduğu belirtildi.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi, yapılacak olan Ilısu Baraj Projesi ile sular altında kalacak olan Batman'ın 12 bin yıllık antik ilçesi Hasankeyf'in yerinden taşınması projesi ile ilgili olarak halka dağıtılan broşürlerle ilgili yazılı bir basına açıklaması yaptı.

DSİ tarafından geçtiğimz günlerde Hasankeyf halkına dağıtılan broşürlerde yer alan iddia ve vaatlere cevap verilen açıklamada "Orman Bakanlığı ve DSİ bir süre önce sular altında bırakılmaya çalışan Hasankeyf'le ilgili bir broşür yayınladı. Hasankeyf'i 'ülkenin ve dünyanın' cazibe merkezi yapacağız diye bir girişle başlayan ciddiyetsiz ve trajikomik bir şekilde basılan bu broşürler, on yıllardır Hasankeyf'e ve Hasankeyf halkına yapılan zulmün hala devam ettiğinin göstergesidir" denildi. Broşürlerle ilgili olarak yapılan açıklamada "Elitist cümlelerle insanlara yaklaşılıp yeni Hasankeyf'in bir cennet olduğunun, şu anda bulunan Hasankeyf'in yaşanmaz bir yer olduğunun iddia edildiği broşürde Hasankeyf'in yalnızlaştırılması ve insansızlaştırılmasının temel amaç olduğu net bir şekilde görülmektedir. Basılan broşürlerde zıtlıklarla yola çıkılmış, insanları ikna etmek adına şu anda var olan ve asıl suçlunun kendilerinin olduğunu gizleyen, eksiklikleri kapatıp yeni Hasankeyf'i özendirmek adına var güçleriyle çabalıyorlar" ifadeleri kullanıldı.

HER ŞEY YOK ETME TAKTİĞİ

Şu anda yapımı devam eden 'Yeni Hasankeyf' yerleşim alanının, halk tarafından belirlendiği iddialarının gerçeği yansıtmadığının belirtildiği açıklamada "Bunu öne sürenler de gayet iyi biliyor ki bugüne dek yeni Hasankeyf ile ilgili yapılan çalışmaların hiç birinde Hasankeyf'lilerin görüşlerine hiçbir şekilde başvurulmamıştır. Broşürde mevcut Hasankeyf yerleşkesinde çarpık kentleşmenin olduğunu belirtiyorlar. Ama bunun sadece Hasankeyf'e özgü bir sorun olmadığını gizliyorlar. Türkiye'nin her şehrinde mevcut olan bu sorunu 12 bin yıllık geçmişi olan antik şehir Hasankeyf'i sular altında bırakacak bir sebep olarak sunuyorlar. Yine broşürlerinde şu anda var olan ve hep var olacak olan Hasankeyf'in suyunun sağlık şartlarını tam taşımadığını ifade etmişler. Soruyoruz o halde: Madem bunu biliyorsunuz, bu tespite sahipsiniz; yıllardır Hasankeyf halkına neden bu suyu içiriyorsunuz? Yoksa yok etmek adına bu da bir taktik mi? Yeni, yüksek standartlarda bir müze yapılacağı söyleniyor. Var olan açık hava müzesini yok edip suni bir müze hangi akla mantığa vicdana sığabilir? Mevcut Hasankeyf'te bulunan yeşil alandan daha fazla bir alanın sağlandığını belirtiyorlar. Bu ağaçlar nerede? Nereye, ne zaman dikildi? Asıl önemli olan konu ise; mevcut Hasankeyf'te var olan tüm eksiklikleri çok iyi şekilde biliyorlar. Bunları pişkince belirtip, bu eksikliklerin kendilerinden kaynaklanmadığı tavrındalar. Yapmayı önerdikleri şeyleri bir lütuf gibi sunmaktalar. Oysa tüm çevreler de gayet iyi biliyor ki; Bugüne dek Hasankeyf'in mevcut durumunun iyileştirilmesi için ne vatandaşların ne de kuruluşların tek bir düzenleme yapmasına izin veriliyor. Yeni yapılacak Hasankeyf'te turizmin istihdamda 39 kat, yıllık gelirde de 83 kat artacağını da ifade etmişler. Şunu net belirtmek gerekir ki; şu anda Hasankeyf mevcut haliyle bile broşürde bahsedilen potansiyelin kat be kat fazlasını taşımaktadır. Eğer Hasankeyf mevcut haliyle güçlendirilirse çevre illerin ekonomisini bile kalkındıracak potansiyele sahiptir" denildi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 'Broşürler Hasankeyf Halkına Zulmün Devamıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement