Bü'de, 'Geçmişte, Şimdi ve Gelecekte Amasra" Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Bü'de, 'Geçmişte, Şimdi ve Gelecekte Amasra" Konulu Panel Düzenlendi

Bü\'de, \'Geçmişte, Şimdi ve Gelecekte Amasra" Konulu Panel Düzenlendi

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri tarafından Peyzaj Mimarlığı Bölümünün kuruluşunun 20. yılı kapsamında, “Geçmişte, Şimdi ve Gelecekte Amasra” konulu panel düzenlendi.

26.12.2013 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri tarafından Peyzaj Mimarlığı Bölümünün kuruluşunun 20. yılı kapsamında, "Geçmişte, Şimdi ve Gelecekte Amasra" konulu panel düzenlendi.

Panele Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Çetin Semerci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Artar, "Koruma zor konudur. Koruma çok yönlü ve birçok girdisi olan karmaşık yapıyı barındırır. Bazen tarihi mirasın gelecek kuşaklara aktarılması, kimi zaman da turizme girdi olarak da ticari bir ekonomi biçiminde karşımıza çıkar. Her ülke kendisinin bir İstanbul'u olmasını ister, fakat İstanbul Anadolu'dadır. Truva'yı dünya bilir, yakın çevresinde yaşayanlar için başkaca anlamlar ifade edebilir. Kapadokya'ya binlerce kilometre ötelerden Japon turistlerin neden geldiği bir araştırma konusudur. Nemrut dağı Adıyaman'ın mı Malatya'nın mı tartışmalarının ötesinde bir mirastır." dedi. Anadolu'ya sahip çıkmanın, kültürü ile birlikte bu kültüre mekan olmuş coğrafyayı korumanın vatandaşlık görevi olduğunu belirten Artar, "Bu panel kendimize ödev verme, sorumluluklarımızı hatırlama panelidir. Emeği geçen öğrenci dostlarımı kutluyor, uzun soluklu bir süreç olacak Amasra'nın UNESCO Miras Listesi'ne alınmasında kendilerinin de tarihe iz bıraktıklarını, bunun haklı gururunu yaşayarak Bartın'dan ayrıldıklarında yıllar sonra "Ben de bu işin içindeydim" diyebilmenin ayrıcalığını fazlasıyla hak ettiklerini söylemek istiyorum. İyi ki varlar" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sabaz ise konuşmasında 2007 yılında Amasra'da bir çalıştay gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Biz 2007 yılının Kasım ayında bir Amasra'da çalıştay gerçekleştirmiştik. Orada şunları söylemiştim; Biz Amasra'da nasıl bir mirasın üzerinde oturduğumuzun farkında mıyız? Halen daha farkında mıyız ondan da emin değilim ancak, her ne pahasına olursa olsun biz bu işi gerçekleştirebilmek için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Geçen sene katılanlar hatırlayacaktır, Peyzaj Mimarları Uluslararası Federasyon Başkanı Desire Martinez'i bir konferans için Bartın'a davet etmiştik. Kendisini 3 gün Amasra'da ağırlama fırsatı bulduk. Amasra'da gördüğü manzara ve doğal güzellikler karşısında son derece etkilendi. Ayrıca Ukrayna Akdeniz'den Karadeniz'e deniz ticaret merkezleri ile ilgili bir proje başlattı. Bu proje ile diğer Ceneviz kaleleri ile birlikte Amasra Kalesi de miras kenti kapsamına alınacak" dedi.

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız'da paneldeki konuşmasında Amasra'nın UNESCO yolculuğu için çalışmalarının devam edeceğini kaydederek, "Bartın Üniversitesi bizden önce davrandı. Bizim henüz yapmayı düşlediğimiz şeyleri bizden önce gerçekleştirdi. Amasra adına size çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bartın Üniversitesi Peyzaj Bölümü öğrencileri Dilek Kuşçu, Azad Akdağ, Sibel Bacaksız, Çiğdem Demirci ve Yunus Karaoğlu UNESCO Dünya Miras Alanları ve Amasra, Dünya Miras Kenti Yolunda Amasra, Yarının Amasra'sı ve Peysaj Mimarları başlıkları altında sunumlar yaptılar. Daha sonra katılımcıların sorularının da yanıtlandığı panel görüş ve öneriler ile son buldu. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bü'de, 'Geçmişte, Şimdi ve Gelecekte Amasra' Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement