Bulgaristan'da Koca Yusuf'un Ruhu Şad Oldu - Son Dakika
Spor

Bulgaristan'da Koca Yusuf'un Ruhu Şad Oldu

Bulgaristan\'da Koca Yusuf\'un Ruhu Şad Oldu

Mudanya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, "Ata Sporumuz Ecdadı ile Buluşuyor" projesini Bulgaristan’ın Sliven şehrine bağlı Yeniköy’de hayata geçirdi.

29.09.2015 12:09

Mudanya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, "Ata Sporumuz Ecdadı ile Buluşuyor" projesini Bulgaristan'ın Sliven şehrine bağlı Yeniköy'de hayata geçirdi. Uzun yıllar sonra yapılan Yeniköy Yağlı Güreşleri ile Bulgaristan Türkleri büyük heyecan yaşarken, Koca Yusuf'un ruhu şad edildi.

Geçmişi 1600'lü yıllara dayanan "Yeniköy Yağlı Güreşleri" 1900'lü yıllara kadar kesintisiz devam etti. Balkan harbi ve devamında Bulgaristan idaresinin baskısıyla güreşler uzun yıllar yapılamadı. Mudanya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, bu tarihi şenliklerin tekrar başlatılması için proje hazırlayıp Dış İşleri Bakanlığı'na sundu. Projenin Bulgaristan tarafından da kabul edilmesiyle güreşler uzun yıllar sonra tekrar yapıldı.

Sliven'e bağlı Yeniköy'de folklor ekiplerinin gösterileri ile başlayan yağlı güreşlerde büyük coşku yaşandı. Şenliklere Türkiye'nin Burgaz Konsolosluğu Yardımcısı Mustafa Yoldaş, Bulgaristan Tarım Bakanı, Burgaz Valisi Dimitir Sarov, Mudanya İlçe Spor Müdürü Tahir Yılmaz, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ergün, Mudanya Milli Eğitim Müdürü Osman Şeker, Mudanya Müftüsü Ö. Faruk Kesimoğlu ile çok sayıda Bulgaristan Türk'ü katıldı. Yağlı güreşler kıran kırana geçti. Türkiye ile Bulgaristan'ın değişik bölgelerinden 80'e yakın pehlivanın mücadelesi heyecanla takip edildi. Türk ve Bulgar yetkililere şilt ve hediye takdiminin ardından dereceye giren sporculara ödülleri dağıtıldı. Pehlivanlara ve seyircilere kavurma, pilav, tatlı ve ayran ikram edildi.

Yeniköy Yağlı Güreşlerinin 2. gününde ise Türk Konsolosluğu ve tertip komitesi tarafından gezi düzenlendi. Önce cihan pehlivanlarından Koca Yusuf'un müzesine gidilerek burada dualar edildi ve esti güreşçiler yad edildi. Ayrıca Burgaz'ın gidilerek tarihi ve turistik yerleri de ziyaret edildi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Bulgaristan'da Koca Yusuf'un Ruhu Şad Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement