Bursa-Cumalıkızık ile Bergama'nın Unesco Dünya Miras Listesi'ne Tescil Edilmelerine İlişkin Açıklama - Son Dakika
Güncel

Bursa-Cumalıkızık ile Bergama'nın Unesco Dünya Miras Listesi'ne Tescil Edilmelerine İlişkin Açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Bursa-Cumalıkızık ile Bergama’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne tescil edilmelerine ilişkin açıklama yaptı.

23.06.2014 19:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı, Bursa-Cumalıkızık ile Bergama'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tescil edilmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, " Paris'te 19 Kasım 2013 günü gerçekleştirilen seçimlerde BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'ya bağlı Dünya Miras Komitesi'ne UNESCO seçimler tarihinin en yüksek oyunu alarak 121 oyla birinci sıradan seçilen ülkemiz, Komite'nin Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenmekte olan 38. Toplantısında otuz yıl aradan sonra ilk kez üye olarak görev yapmaktadır" denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dünya Miras Komitesi'nin Doha toplantısı kapsamında 22 Haziran 2014 Pazar günü yapılan görüşmelerde, "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı'nın Doğuşu" ve "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" başlıklı dosyalar oylama yapılmasına gerek kalmaksızın Komite üyesi yirmi bir ülke arasındaki oydaşma neticesinde sırasıyla 998 ve 999. alan olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tescil edilmişlerdir. Böylelikle; binlerce yıllık Anadolu uygarlığının birçok katman ve çeşitliliğine ait zengin kültür mirası sayesinde faal bir Dünya Miras Komitesi üyeliği icra eden Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde kayıtlı varlıklarının sayısı on birden on üçe yükselmiştir. Medeniyetler arasında gerginlik ve ihtilaflar yerine insanlığın ortak kültürel değerlerini ön plana çıkarma gayretiyle UNESCO çalışmalarına destek olan ülkemiz, sahip olduğu yumuşak gücü evrensel barış amacına hizmet için kullanmayı sürdürecek ve örgüt içindeki aktif rolünü daha da pekiştirecektir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bursa-Cumalıkızık ile Bergama'nın Unesco Dünya Miras Listesi'ne Tescil Edilmelerine İlişkin Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement