Bursa'da Yanan Alan Açıklanandan 4 Kat Fazla Çıktı - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Yanan Alan Açıklanandan 4 Kat Fazla Çıktı

Bursa\'da Yanan Alan Açıklanandan 4 Kat Fazla Çıktı

Bursa’nın Mudanya ilçesinde 10 gün önce yaşanan orman yangınında, zarar gören alanın 50 hektar değil 170 hektar olduğu ortaya çıktı.

10.09.2015 13:03

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 10 gün önce yaşanan orman yangınında, zarar gören alanın 50 hektar değil 170 hektar olduğu ortaya çıktı. Orman Bakanlığı, bölgenin imara açılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını belirtirken, 100 hektarlık alana 90 bin kızılçam, 11 bin fıstıkçamı, 6 bin servi ve 3 bin yabani meyve dikileceğini, 70 hektarlık alanda ise tohum ekileceğini açıkladı.

Bursa'nın internet haber portalı www.bursadabugun.com internet sitesine Orman Bakanlığı'ndan yazılı açıklama geldi. İnternet sitesinde yer alan habere göre, yanan alan GPS ile yapılan ölçümde 170 hektar olarak belirlendi.

Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Mudanya ilçesi Göynüklü Mahallesi Kocaçam mevkiinde 29.08.2015 tarihinde orman yangını çıktığı ihbarı kurum kayıtlarımıza göre orman yangını İhbar hattı olan 177 nolu telefon saat 17: 30 da aranarak bildirilmiştir. Aynı gün aynı saatlerde Kumla'da çıkan orman yangınına müdahale eden helikopterimiz, ihbar üzerine Mudanya yangınına 17.30'da dönüş yaparak, iniş yapmadan doğrudan müdahale etmiştir. Yangına ilk müdahale havadan söndürme helikopterimizce saat 17: 45'te 15 dakikada yapılmıştır. Yangında 5 adet söndürme helikopteri, 15 adet ilk müdahale aracı, 50 adet arazöz, 20 adet su ikmal aracı, 5 adet dozer, 258 yangın söndürme işçisi görev yapmıştır. Yangın 30.8.2015 pazar günü sabaha karşı saat 04: 00 da kontrol altına alınmıştır. 30 Ağustos günü rüzgarın etkisiyle yer yer yeniden parlamalar olmuş, ekiplerimiz anında müdahale ederek söndürmüştür"

110 BİN AĞAÇ DİKİLECEK

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, yangından zarar gören alanda tespit çalışmalarının, hassas GPS ölçüm aleti olan CORS ile yapıldığını ve zarar gören alanı 170 hektar olarak belirlediklerini ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce gönderilen, "Ülkemizin herhangi bir yerinde çıkan orman yangınlarında zarar gören alanlar başka bir maksatla kullanılmamış, aksine yılı içerisinde yeniden ağaçlandırılmaktadır" denilen açıklamada, "Yanan orman alanı yangın karşı en hassas ağaç türü olan kızılçam sahasıdır. Yangında zarar gören ağaçların tamamı yaklaşık 2 aylık bir sürede boşaltılacaktır. Yanan ağaçların sahadan çıkartılmasından sonra (Ekim sonu-Kasım başı); 2015 yılı içerisinde iklim ve toprak şartları uygun oldukça arazi hazırlığı yapılacaktır. Dikimler sonbaharda başlayarak 2016 Nisan sonuna kadar bitirilecektir. Yanan sahanın ağaçlandırma ön proje çalışmaları tamamlanmış olup 170 hektar yanan alanın 100 hektarında fidan dikilerek ağaçlandırma, 70 hektarlık kısmında tohum ekimi yöntemi ile ağaçlandırma yapılacaktır.Dikim yapılacak 100 hektar için 110 bin adet ağacın 90 bin tanesi kızılçam, 11 bin tanesi fıstık çamı, 6 bin tanesi servi, 3 bin tanesi de yabanıl meyve olacaktır. Yanan alanın 70 hektarlık kısmı ise tohum ekiminde kullanılacaktır" dediler. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bursa'da Yanan Alan Açıklanandan 4 Kat Fazla Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement