Büyük Menderes Nehri'ndeki Su Taşkını - Son Dakika
Güncel

Büyük Menderes Nehri'ndeki Su Taşkını

Aydın'da sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nde oluşan su taşkınında 5 bin dönüm tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız: "Taşkın sırasında ekiplerimiz, sürekli teyakkuz halinde olup taşkın boyutunun büyümemesi için gerekli müdahaleleri yapmıştır"

07.01.2015 15:08

Aydın'da sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nde oluşan su taşkınında 5 bin dönüm tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi.

DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, yazılı açıklamasında, Aydın'da 31 Aralık 2014 tarihine kadar süren sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nde su seviyesinin yükseldiğini, İncirliova'ya bağlı Yazıdere ve Sınırteke mahalleleri, Söke'ye bağlı Bağarası mahallesi ile Germencik'e bağlı Karaağaçlı mahallesi sınırlarının bazı bölümlerinde taşkın meydana geldiğini kaydetti.

Taşkında çoğunluğu arpa ve buğday ekili 5 bin dönüm tarım arazisini su bastığına işaret eden Yıldız, Aydın'da son 3 ayda kaydedilen yoğun yağışların bunda etkili olduğunu ifade etti.

Büyük Menderes Havzası'na düşen yağışın ortalamaların yüzde 88,5 üzerinde olduğunu, nehirle birleşen Sarıçay, İl Çayı, Cılımbızdere ve Yalkıdere çaylarının da taşkını etkilediğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Genellikle arpa ve buğday ekili alanlarda toplam 5 bin dönüm tarım arazisi su baskınından etkilenmiştir. Taşkın sırasında ekiplerimiz sürekli teyakkuz halinde olup taşkın boyutunun büyümemesi için gerekli müdahaleleri yapmıştır. Daha önceki 2013 yılı taşkınlarında Koçarlı Köprüsü'nde Menderes su kotu 4,60 seviyesine geldiğinde su baskınları yaşanırken, son yaşanan tehlikede 5,10 seviyesine gelmiş, buna rağmen geniş, bölgesel bir su baskını oluşmamıştır. Bu da yapılan toplu çalışmanın taşkının boyutunun azaltılmasında ne kadar etkili olduğunu göstermektedir."

Islah çalışmaları

Yıldız, Büyük Menderes Nehri'ndeki ıslah çalışmalarına da vurgu yaptı.

Büyük Menderes Nehri'nin Çine Çayı ile birleşim noktasından Ege Denizi'ne döküldüğü noktaya kadarki kesiminin ıslahına 2011 yılında başlandığını aktaran Yıldız, çalışmaların DSİ Genel Müdürlüğünce sağlanan iş makinelerinin desteğiyle hız kesmeden sürdürüldüğünü bildirdi.

Yıldız, ıslah çalışmalarında 25'in üzerinde iş makinesinin görev aldığını, 2014 yılında 87 kilometre ıslah ve sedde teşkilinin tamamlandığını belirtti.

Büyük Menderes Nehri'nde 55 kilometrelik ıslah çalışmasının kaldığını ifade eden Yıldız, 2016 yılında tamamlanmasının planlandığını vurguladı. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Büyük Menderes Nehri'ndeki Su Taşkını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement