Çelik: Uzlaşıldığı Takdirde Asgari Ücret 2 Bin Lira Olabilir - Son Dakika
Ekonomi

Çelik: Uzlaşıldığı Takdirde Asgari Ücret 2 Bin Lira Olabilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Asgari Ücret Komisyonu'nda uzlaşıldığı takdirde asgari ücretin bin 500 değil 2 bin lira da olabileceğini söyledi.

11.07.2015 15:13  Güncelleme: 17:54

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik CHP'nin Meclis'te asgari ücretin 1.500 TL olmasına ilişkin verdiği kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik komisyonda uzlaşıldığı takdirde asgari ücretin 2 bin lira da olabileceğini ifade etti.

"760 MESLEK STANDARDI BELİRLENDİ"

Çelik, bakanlıkta gerçekleşen emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili basın toplantısında, uzun süre meslek standartlarından yoksun bir şekilde faaliyetlerin sürdürüldüğünü ifade etti. Gelişen dünya şartlarında kaliteli üretimin ancak nitelikli elemanlarla yapılacağı anlayışının oluştuğunu belirten Çelik, bugüne kadar Bakanlık olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) bünyesinde 760 meslek standardının belirlendiğini anlattı.

"509 BİN KİŞİ İŞKUR SAYESİNDE İŞ BULDU"

İŞKUR bünyesinde önemli çalışmaların yapıldığını, son 6 aylık dönemde 1 milyon 29 bin 870 kişinin "çalışmak istiyorum" diye iş talebinde bulunduğunu aktaran Çelik, bu kişilerden 509 bininin kurum vasıtasıyla işe yerleştirildiğini açıkladı.

KOALİSYON AÇIKLMASI

Bakan Çelik, konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin koalisyon görüşmeleriyle ilgili sorusuna Çelik, "Bu konuyla ilgili çok detaylı açıklamalar yapıldı. Pazartesi günü de turlar başlıyor. O görüşmelerde çıkan tablo, kamuoyuyla bütün şeffaflığıyla paylaşılacak" dedi.

"KANUNLA ASGARİ ÜCRET BELİRLEMEK ÇOK DEMOKRATİK DEĞİL"

"CHP asgari ücretin bin 500 lira olması için kanun teklifi verdi, kanunla asgari ücret belirlenebilir mi?" sorusuna Bakan Çelik, "Hukuk devletinde çıkarılması istenilen bir yasa varsa, hükümetler bunu çıkarabilirler. Asgari Ücret Komisyonunu lağvedersiniz, yepyeni bir düzenlemeye geçebilirsiniz ama biz bunun çok demokratik olmayacağı inancındayız" diye yanıt verdi.

"UZLAŞILDIĞI TAKTİRDE 2 BİN LİRA OLABİLİR"

Çelik, Asgari Ücret Komisyonu'nun demokratik bir yapı olduğunu vurgulayarak, komisyonda uzlaşıldığı takdirde asgari ücretin bin 500 değil 2 bin lira da olabileceğine işaret etti. Hiçbir hükümet ve bakanın asgari ücreti artırmama eğiliminde olamayacağını ifade eden Bakan Çelik, her zaman çok artmasından yana olduklarını söyledi.

"ÇOCUK DOĞSUNDA BİR ELBİSE BULURUZ HERHALDE"

Çelik, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'olası bir AK Parti-CHP koalisyonunda kabinede olmam şart değil' diyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna karşılık, "Tabii kendileri bilirler, biz ne diyelim. Çocuk bir doğsun da bir elbise buluruz herhalde. Olmayan bir koalisyonun kimin nerede ne olacağını bilemeyiz" yanıtını verdi.

"BİN LİRANIN ALTINDA 8 MİLYON EMEKLİ NASIL OLABİLİR"

Kılıçdaroğlu'nun seçimlerden önce "8 milyon kişinin bin liranın altında maaş aldığı ve emekliye iki ikramiye" sözlerinin anımsatılması üzerine Çelik, seçim döneminde herkesin söyleyeceğini söylediğini, milletin de herkese boyunun ölçüsünü verdiğini ifade etti.

Çelik, "Tek başına iktidar olamayanların, tek başına iktidarmış gibi değerlendirme yapmalarını ben doğru bulmuyorum" görüşünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Görüşmeler bu çerçevede olursa çok sağlıklı bir ilerlemenin olmasının zor olduğu inancındayım. Seçim döneminde konuşulanlar tamamen seçim dönemine ait olduğu için bugün çok daha rahat ifade edilebilir. Biz defalarca söyledik, bin liranın altında 8 milyon emekli nasıl olabilir? Doğru olmadığını söyledik. Dosya bazlı 750 bin emekli bin liranın altında alıyor, bunlar ağırlıklı Bağ-Kur tarım emeklileridir. Onun için bin liranın altında şu kadar emekli var gibi seçim propagandasına dönük o değerlendirmeler doğru değil."

Çelik: Uzlaşıldığı Takdirde Asgari Ücret 2 Bin Lira Olabilir
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çelik: Uzlaşıldığı Takdirde Asgari Ücret 2 Bin Lira Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (131)

  • taseron: Taşeron zülumdur kadro istiyoruz kadro taşeron un hepsine kamu kurumlarındaki tasarımların hepsine ayrımsız kadro istiyoruz 166 0 Yanıtla
  • Asgari ücretli: 15senede kamuda temizlik olarak çalışıyorum 2tane taşeron şirket var parayi onlar götürüyor taşeron kadro verilmesini istiyorum veren oyları kapat yoksa hükümet kuracağız diye sürünürsünüz 153 0 Yanıtla
  • adalet: konuşmaya hakkınız yok.İşçi aç,emekli aç,asgari ücretli aç Halk aç.Bahane üretmek yerine çözüm üretmeniz gerekmiyormu acaba ? bizim milyonlarca yoksulumuz var,derhal bir çözüm bulmanız gerekiyor.Halk bunu istediği için size tek başınıza iktidarlık vermedi.bunu anlayın artık. 129 0 Yanıtla
  • paris: Sayin celik sizin maas kaclira sormasi ayip kac askeri ucretli maasinin ustunde 30 desem cok olmaz demi 118 1 Yanıtla
  • taşeron: Taşeronlar artık size güvenmiyor hergeçengun tadı iyice kaçtı bu işlerin 112 0 Yanıtla
  • tatar: bu adamı oldum olası sevmem kardeşi bursada su tüp satarken şimdi işadamı 66 17 Yanıtla
  • selçuk kilic: bir akpartili olarak asgari ücretlinin emeklinin ve tasaron sisteminde çalışan kardeşlerimin sorunlarıyla yeteri kadar olgilenilmedigi düşüncesindeyim öyle saniyorumki böyle devam ettiği takdirde erken seçimde partimizin dahada oy kaybedeceği görusundeyim zira insanı yasatki devlet yaşasın sloganıyla yola çıkan bir partinin söylediğinin arkasında olması gerekir herkese saygilar 74 2 Yanıtla
  • arslan: Sn bakan siz bu asgari ücretle bir ay nasıl geçinileceğini açıklayın oyumu size vereceğim. 56 1 Yanıtla
    29 kelkit: Cetin guzel kardesim hakli olabilirsin benim anlamadigim su burda hic bir vatandas hayatina sukur etmiyor ne olsa devlete yukleniyorlar 13 sene once halimiz daha beterdi anlatmasi uzun surer allaha emanet ol sukur etmemiz lazimki tokuz milletin gozu ac saygilarimla kelkitli 29 1 1
  • ....: mecliste nasıl uzlaştıysanız maaşlarınızı bir gecede 2 katınına çıkardıysanız bundada uzlaşın 48 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement