Çan Sesinin Peşinde Üç Kuşak - Son Dakika
Yerel

Çan Sesinin Peşinde Üç Kuşak

Çan Sesinin Peşinde Üç Kuşak

Manisalı koyun çanı ustası Mahmut Sabancı, oğlu ve torunuyla birlikte çalıştığı atölyesinde mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

20.01.2015 11:23

NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde küçükbaş hayvanlar için çan üretimi yapan Mahmut Sabancı, oğlu ve torunuyla birlikte çalıştırdığı atölyesinde mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Demirci Eski Sanayi Sitesi'nde bulunan çan atölyesinde AA muhabirine açıklama yapan 75 yaşındaki Sabancı, çancılık mesleğine 12 yaşında başladığını, ailesinin geçimini bu meslekle sağladığını belirtti.

Ürettiği çanların ülke genelinde satıldığını son yıllarda Yunanistan ve Bulgaristan'a da çan gönderdiklerini ifade eden Sabancı, mesleğini oğlu Mustafa ve torunu Mahmut Sabancı'ya da öğrettiğini, kendisinin yaşlandığı için artık fazla üretim yapamadığını söyledi.

Saçtan imal ettikleri çanların maliyetinin büyüklüğüne göre değiştiğini anlatan Sabancı, çanların 1 ile 5 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını söyledi.

Baba mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen oğlu Mustafa Sabancı ise çan yapımının oldukça zor olduğunu, baştan sona el emeği gerektirdiğini ifade etti.

Sabancı, "Saçları çan boyutunda demir makasında kestikten sonra, yumurta gibi içine büküyoruz. Daha sonra yüksek ateşteki ocağımızda kaynatıyoruz. Ardından demir örste döverek çan haline getiriyoruz. Bu meslek el becerisi gerektiren bir meslek olduğu için çırak bulamıyoruz. Onun için babamdan devir aldığım mesleği ben de oğlum Mahmut'a öğreterek yaşatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Torun Mahmut Sabancı da mesleği yaşatmak için çocuklarına da öğreteceğini ancak gelecek nesiller için bu mesleğin bir geçim kaynağı olacağını düşünmediğini ifade etti. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çan Sesinin Peşinde Üç Kuşak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement