Çanakkale Bartelemous'tan Anzak Koyunda Ayin - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Bartelemous'tan Anzak Koyunda Ayin

Çanakkale Bartelemous\'tan Anzak Koyunda Ayin

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü nedeniyle Fener Rum Patriği Bartelemous Gelibolu Yarımadasındaki Türk şehitlikleri ile Avustralya ve Yeni Zelandalılara ait mezarlıkları ziyaret etti.

22.05.2015 15:21

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü nedeniyle Fener Rum Patriği Bartelemous Gelibolu Yarımadasındaki Türk şehitlikleri ile Avustralya ve Yeni Zelandalılara ait mezarlıkları ziyaret etti. Anzak koyundaki mezarlıkta anıta çelenk bırakıp, 100 yıl önce yaşamını yitiren askerler için dua etti. İstanbul'dan özel bir araçla saat 13.30'da Gelibolu Yarımadasına gelen Fener Rum Patriği Bartelemous'un ilk durağı Şehitler Abidesi oldu. Abideyi gezen Bartelemous daha sonra abidenin ön tarafında bulunan Türk Şehitliğini ziyaret etti. Aynı zamanda abideyi ve şehitlikleri gezen Bartelemous'a Türk vatandaşları ilgi gösterdi. Özellikle çocuklar Bartelemous'la fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. Birçok kişi toplu fotoğraf çekilmenin yanı sıra Bartelemous'la özçekim yaptı.

Fener Rum Patriği Bartelemous şehitler abidesinden ayrıldıktan sonra Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtının ve Yeni Zelandalılara ait anıtın bulunduğu Conkbayırına geçti. Burada da ziyaretçileri yoğun ilgisiyle karşılaşan Bartelemous kendisiyle özçekim yapan çocukları görünce işte modern gençlik diye yorum yaptı.

BARTELEMOUS'TAN ANZAK KOYUNDA 100'ÜNCÜ YIL AYİNİ

Bartelemous daha sonra Anzak koyuna geçti. Anzak koyunda her yıl 25 Nisan günü tören yapıldığı alanın yakınındaki mezarlığı ziyaret den Bartelemous burada haç işareti bulunan anıta üzerinde İstanbul Rum Patriği yazılı bir çelenk bıraktı. Ardından da beraberindekilerle birlikte ayin gerçekleştirdi. Çanakkale Savaşlarında 100 yıl önce hayatını kaybeden askerler için dua etti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bartelemous, 'Çanakkale Savaşlarında Osmanlı ordusunun içinde diğer vatandaşların yanında savaşarak şehit düşen Hıristiyan, ortadoks vatandaşlarımızın için, cemaatimizin eski üyeleri için dua ettik ve mevlit okuduk. Ruhları şad olsun. Yalnız Çanakkale Savaşlarında değil, bütün savaşlarda rum, ortadoks ve Hıristiyanlar vatani vazifelerini yaparken bazen şehit düştüler. veya vatani vazifelerini tamamlayarak evlerine döndüler. Bunları her zaman hatırlamalıyız. Onlara bir minnet borcu ödemiş olduk. Tekrar ruhları şad olsun diyorum. Allah rahmet eylesin. Hepinize de sağlık ve afiyet diliyorum"

Bartelemous açıklamalarının ardından Gökçeada'ya gitmek üzere Kabatepe limanındaki feribota bindi. Mezarlıktan ayrılırken ise, 'Çok sevdiğim memleketime gidiyorum"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Bartelemous'tan Anzak Koyunda Ayin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement