Çanakkale Kara Savaşları İçin 99'uncu Yıl Töreni (5) - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Kara Savaşları İçin 99'uncu Yıl Töreni (5)

24 YIL SONRA AYNI POZ Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'ncu yıldönümü nedeniyle 57'nci Alay Şehitliği'nde düzenlenen törene, 1994 yılında yaşamını yitiren savaşın son gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın 78 yaşındaki oğlu Turgut Kaçmaz damgasını vurdu.

24.04.2014 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

24 YIL SONRA AYNI POZ

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'ncu yıldönümü nedeniyle 57'nci Alay Şehitliği'nde düzenlenen törene, 1994 yılında yaşamını yitiren savaşın son gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın 78 yaşındaki oğlu Turgut Kaçmaz damgasını vurdu. 57'nci Alay şehitliğinin içindeki heykellerin önünden tören boyu ayrılmayan Turgut Kaçmaz, askeri üniformasıyla bir elinden Türk bayrağını, diğer elinden de Çanakkale Savaşları'nın simgesi haline gelen, babası Hüseyin Kaçmaz ve Avustralyalı gazinin birlikte çektirdiği fotoğrafı düşürmedi.

Törene katılan izcilerle babasının heykeli önünde hatıra fotoğrafı çekilen Kaçmaz, "Vatan toprağı şehit dedelerininiz kanıyla yoğrulmuştur. Şehit dedelerinizin temiz kanıyla sulanmıştır. Böylelikle aziz vatanımız olmuştur. Babam bu vatan için 14 yıl savaşmıştır. Gençler, bizim için vatan da bayrak ta namusumuzdur, şerefimizdir" dedi.

24 yıl önce 25 Nisan 1990 tarihinde Gazi Hüseyin Kaçmaz'ın Anzak Gazisi Jack Ryan ile çektirdiği ve savaşın simgeleri arasına giren pozun bir benzeri, Yeni Zelanda Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Arthur Dave Gawn ile Gazi'nin oğlu Turgut Kaçmaz tarafından tekrar canlandırıldı.

DERNEK ÜYELERİ, BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET ETTİ

Batı Avustralya'nın Pert şehrinde bulunan 16'ncı Tabur Dernek Başkanı ve üyeleri de Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar'ı ziyaret etti. Heyeti, Başkan Özacar makamında ağırladı. 7 kişilik gruba, Batı Avustralya'da Türkiye'nin fahri konsolosluğunu yapan Dr. Cahit Yeşertener de eşlik etti. Dernek Başkanı Mary Goldthorpe, "Biz bugün buraya 99 yıl önce bu bölgede yaşanan olayların önemini vurgulamak amacıyla ve size bir plaket sunmaya geldik. Bu bölgede yaşanan olaylar pek çok ülkeyi etkiledi ama en çok da Avustralya ve Türkiye etkilendi. 16'ncı Tabur, "25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası sahiline çıkarma yapan İngiliz Kuvvetlerinin bir bölümüydü" dedi.

Daha sonra 16'ncı Tabur heyetinin vereceği plaketin konulacağı Gelibolu Savaş Müzesi'ne gidildi. Gelibolu Belediyesi tarafından özel olarak hazırlatılan kütüğe, belediye başkanı Mustafa Özacar'a verilen plaket çakıldı. Plaket çakımının ardından tekrar konuşan Goldthorpe, şunları söyledi:

"Bu plaket, ölülerimizin anısına, Avustralya'ya hizmet uğruna kaybettiklerimize ve o zamanlar onların düşmanı olan bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'ne hürmeten sunulmaktadır. Ölümsüz önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şu anlamlı sözlerde belirttiği gibi bu plaketi dost bir ülkenin topraklarında özen ve minnetle bırakıyoruz." - Törene

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Kara Savaşları İçin 99'uncu Yıl Töreni (5) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement