Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü nedeniyle Senegal'in başkenti Dakar'da Anzak birlikleri için "Şafak Töreni" düzenlendi.

25.04.2015 12:01

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü nedeniyle Senegal'in başkenti Dakar'da Anzak birlikleri için "Şafak Töreni" düzenlendi.

Amerikan okulunun bahçesinde gün doğumu ile başlayan törene, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, İngiltere'nin Dakar Büyükelçisi John Marshall, ABD, Kanada ve Fransa büyükelçiliklerinin temsilcileri, Dakar'da yaşayan Avustralya ve Yeni Zelandalı aileler ile öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Arı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'de ölen Anzak askerlerinin annelerine yazdığı "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" ifadelerini içeren mektubu okudu.

İngiltere'nin Dakar Büyükelçisi Marshall ise Çanakkale savaşları sırasında büyük kayıplar yaşandığını, acıların ortak olduğunu dile getirdi.

Duygusal anların yaşandığı törende saygı duruşunun ardından savaşta yer alan ülkelerin bayraklarının önüne çelenk konuldu. Avustralya ve Yeni Zelanda adına hazırlanan çelenkleri ise Dakar'da yaşayan küçük öğrenciler bıraktı.

Tören okunan marşlarla sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement