Çankırı'da Asırlık "Cüzhan" Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Çankırı'da Asırlık "Cüzhan" Geleneği Yaşatılıyor

Çankırı Belediyesi asırlık "cüzhan" geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

06.05.2016 17:54

Çankırı Belediyesi asırlık "cüzhan" geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey'in önce eşi, Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmed'in kızı Sultan Hatun için hayata geçirdiği "cüzhan" geleneğini Çankırı Belediyesi, her ayın ilk cuma günü İmaret Camisi'nde dualar ederek devam ettiriyor. Çankırı'da yaşayan kadınlar, okudukları hatmi şeriflerin duasını İmaret Camisi bahçesinde bulunan Sultan Hatun'un mezarı başında yapıyor.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ve eşi Zeynep Perihan Dinç de İmaret Camisi bahçesinde kadınlarla dua etti.

Başkan Dinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediyenin yeniden hatırlatarak canlandırdığı cüzhan geleneğini nesilden nesle aktarmak istediklerini söyledi.

Önemli geleneklerin yaşatılması gerektiğini vurgulayan Dinç, "Ecdadımızın emanetine sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Bir dönem yaşatılmasında sekteye uğrayan cüzhan geleneği bu yüzyılın nesli ile yeniden hayat buldu. Buradaki amacımız Allah rızası için hayırla yad etme, bir ve beraber olma, iyilikle hareket etme ve bu geleneğin ebediyete kadar baki kalmasıdır." dedi.

Gelenek hakkında da bilgi veren Dinç, "Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey, 1444'te vefat eden eşi Sultan Hatun'un mescidine cüz vakfetti. Sultan Hatun'un ruhuna okumak üzere tayin edilen görevliye 'cüzhan' deniliyordu. Bu görevli yıllarca işini yaptı. Biz de belediye olarak bu görevi yapmak istiyoruz. Her ayın ilk cuma günü gelerek burada dualar ediyoruz." diye konuştu.

Başkan Dinç ve eşi, hazıreye gelen kadınlara gül suyu, lokum ve helva ekmek ikram etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çankırı'da Asırlık 'Cüzhan' Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement