Çevrecilerden '43 Bin Ağaç Kesilmesin' Eylemi - Son Dakika
Güncel

Çevrecilerden '43 Bin Ağaç Kesilmesin' Eylemi

Çevrecilerden \'43 Bin Ağaç Kesilmesin\' Eylemi

Bartın'da kurulması planlanan termik santral için Saraylı Köyü'ndeki ağaç kesimini protesto eden çevreciler eylem yaptı.

30.11.2014 14:12  Güncelleme: 16:58

Bartın'ın Amasra İlçesi ile Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi arasında 54 kilometrelik hat üzerinde kurulması planlanan enerji iletim hattı için ağaç kesimi yapılan Bartın'ın Saraylı Köyü mevkiinde çevreciler protestoda bulundu.

Amasra'ya kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriği, Çatalağzı'ndaki termik santralde bulunan enterkonnekte (şebeke) sistemine ulaştırmak için çekilecek enerji iletim hattının 36 kilometresi ormandan geçecek. Hat boyunca orman içinde açılacak 50 metrelik koridorda 43 bin ağacın kesilmesi planlanıyor. Bartın Platformu üyeleri, proje kapsamında ağaç kesimine başlanan Bartın'ın Saraylı Köyü mevkiinde eylem yaptı. Tema Zonguldak Temsilciliği, Zonguldak Çevre Koruma Derneği ve Eğitim-Sen üyelerinin de destek verdiği eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kalabalık, 'AKP elini ağacımdan çek', 'Saraylı köylüsü yalnız değildir', 'Termik santral istemiyoruz' sloganları attı. Ellerindeki dövizlerle tepkilerini gösteren kalabalık adına konuşan Bartın Platformu Sözcüsü Berrin Küçüktabak, termik santral ÇED projesinin bir parçası olan enerji iletim hattı çalışmasının, termik santral ÇED izni çıkarılmadan başlatılmasına anlam veremediğini söyledi. Küçüktabak, şöyle dedi:

"Bu izin çıkmazsa ya da çıktığı halde mahkeme tarafından iptal edilirse, enerji iletim hattı için yok edilen doğal ormanları kim geri getirecek? Enerji iletim hatı için devletin kasasından, yani milletin cebinden yapılan gereksiz harcamanın faturasını kim ödeyecek? Enerji iletim hattı için 2013 yılında verilmiş olan ÇED olumlu kararı, hattın inşaatını başlatmak için yeterli bir karar değildir. Bunun için öncelikle termik santrale ait bütün izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Bir şirketin çıkarı için halkın parasının çarçur edilmesinin ve Batı Karadeniz'in doğal orman ekosistemlerinin bizzat devlet tarafından yok edilmesinin hesabını kim verecek?"

Eylem sırasında bir köy sakini, "Burada 2 aydır kesim yapılıyor. Siz bu zamana kadar neredeydiniz? Ağaçlar kesilince mi haberiniz oluyor?" diyerek çevrecilere tepki gösterdi. Çevreci grup da, "Siz haber vermeden nasıl haberimiz olabilir" diye karşılık verdi. Çevrecilerin yuh çekerek tepki gösterdiği vatandaş, jandarma tarafından uzaklaştırıldı.

Köyde yaşayan kadınların yaptıkları açıklamadan sonra kalabalık olaysız dağıldı. Bartın Platformu'nun, ağaçların kesilmemesi için valiliğe verilmek üzere imza kampanyası başlatacağı belirtildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çevrecilerden '43 Bin Ağaç Kesilmesin' Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement