Çevrecilerden "Sit Alanlarının" Yeniden Belirlenmesine Tepki - Son Dakika
Güncel

Çevrecilerden "Sit Alanlarının" Yeniden Belirlenmesine Tepki

Marmaris'te bazı çevreciler, bölgedeki sit alanlarının yeniden belirlenecek olmasından endişe duyduklarını belirtti.

28.01.2015 14:25  Güncelleme: 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelindeki doğal sit alanlarının yeniden tespit edilmesi için proje başlatıldığını hatırlattı.

"Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" ile ilgili toplantının geçen hafta Marmaris'te gerçekleştirildiğini anımsatan Ersan, programa çevrecilerin davet edilmediğini iddia etti.

Sit alanlarının yeniden belirlenmesiyle ilgili çalışma yürütülmesine karşı olduklarını ifade eden Ersan, "yeniden belirlenme" denildiğinde akıllarına tahsis, ihale ve imara açılmanın geldiğini kaydetti.

Projeyi yürüten bilim insanlarının İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldikleri anlatan Ersan, "Bu insanların Muğla bölgesini iyi tanımadıklarını düşünüyoruz. Bölgeyi iyi bilen ve burada yaşayan uzmanların da görev alması gerekirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin de projeye dahil edilmesini istiyoruz" dedi.

Koruma altındaki doğal sit alanlarının en güzel yerler ve özel coğrafyalar olduğunu dile getiren Ersan, bölgedeki sürdürülebilir turizmin doğanın güzelliği ve fazla bozulmamış olmasından kaynaklandığını vurguladı.

"Bu güzelliğe asla neşter vurdurmayız" diyen Ersan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sit alanlarının yerinde incelenmesi çalışmalarından muhtarların bile haberi yok. Bölgeyi bilmeyen bu yabancı kişiler sit alanlarını nasıl belirliyor? Bölgenin doğal güzelliklerini koruyan kalkan ortadan kaldırılmak isteniyor. Yapılan tespitlerin ardından hiçbir itirazların kabul edilmeyeceği yönünde açıklamalar yapıldı. Adeta bir ceza gibi olan projenin şeffaf olduğuna inanmıyoruz."

Ersan, projenin durdurularak inceleme heyetinin geri çekilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıda, bilimsel olmayan yöntemlerle belirlenen sit alanları nedeniyle 40 yıldır köylülerin ev yapmakta güçlük çektikleri belirtilmişti.

"Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" ile sit alanlarının bilimsel çalışmayla yeniden belirlenerek vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceği kaydedilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çevrecilerden 'Sit Alanlarının' Yeniden Belirlenmesine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement