CHP'den Birinci Dünya Savaşı Sempozyumu - Son Dakika
Politika

CHP'den Birinci Dünya Savaşı Sempozyumu

14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek sempozyum, yerli ve yabancı çok sayıda tarihçiyi bir araya getirecek.

12.11.2014 11:51  Güncelleme: 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla yerli ve yabancı çok sayıda tarihçinin katılımıyla sempozyum düzenleyecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, proje koordinatörlüğünü CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın yaptığı sempozyum, 14-15 Kasım tarihlerinde Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

"Birinci Dünya Savaşı  Belgeseli Sergisi" ile başlayacak sempozyumun açılış konuşmasını da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yapacak.

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın "Son 100 Yılda Dünya" sunumu ile devam edecek sempozyumun ilk gününde, farklı tarihçiler tarafından "1. Dünya Savaşı'nın Öncesi ve Sonrası", "1. Dünya Savaşı'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluş Sürecine Etkisi",  "1. Dünya Savaşı Sürecinde Ortadoğu'nun Biçimlenmesi ve Bugün", "Savaş Sonrası Yükselen İdeolojiler ve Uluslararası Kurumların 100 Yıllık Öyküsü" oturumları düzenlenecek.

Sempozyumun ikinci gününde ise  "Osmanlı İmparatorluğu'nu Yıkıma Götüren Süreçte İstanbul ve Savaşların Yarattığı Yıkımlar" ile "Torunlar Anlatıyor" konu başlıklarında sunumlar yapılacak.

-"2023'e giderken her yıl önemli bir olayın 100'üncü yıldönümünü yaşayacağız"-

Proje Koordinatörü Balbay da 1.Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılı nedeniyle düzenleyecekleri uluslararası sempozyumun, önemli tarihçileri bir araya getireceğini vurguladı.

Cumhuriyetin 100'üncü yılına adım adım yaklaştıklarını hatırlatan Balbay, "2023'e giderken her yıl önemli bir olayın 100'üncü yıl dönümünü yaşayacağız. Bu süreç içindeki her olay sadece tarihin bir dilimini yansıtmakla kalmıyor, bugüne ve geleceğe yönelik dersler de içeriyor. CHP olarak 20. yüzyılın belleğini, aklın ve bilimin ışığında 21'inci yüzyıla taşımak istiyoruz" dedi.

Balbay, bu bağlamda 2023'e dek her yıl "Yüzyılla yüz yüze" başlığı altında, salt bilimsel içerikli sempozyumlar düzenlemeyi planladıklarını da bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Birinci Dünya Savaşı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement