CHP'den Ergene Nehri İçin Araştırma İstemi - Son Dakika
Politika

CHP'den Ergene Nehri İçin Araştırma İstemi

CHP, Ergene Nehri'ni kirleten kaynakların belirlenmesi ve nehrin bilimsel yöntemlerle temizlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

14.12.2015 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, Ergene Nehri'ni kirleten kaynakların belirlenmesi ve nehrin bilimsel yöntemlerle temizlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Ergene Nehri'nin, Trakya bölgesindeki çiftçilerin yaklaşık 300 bin dekarlık 1., 2. ve 3. sınıf tarım alanlarının beslendiği en önemli akarsu olduğuna işaret edildi.

Trakya tarımsal sulamasının simgesi olan Ergene'nin, bugün Türkiye'deki nehir kirliliğinin sembolü olduğunun savunulduğu gerekçede, "Ergene'nin kirliliği bu yüzden tüm Trakya'nın en büyük sorunudur. Tekirdağ Saray İlçesi Yıldız Dağlarından berrak doğan Ergene Nehri ilk 15 kilometrede canlı barındırırken, 15'inci kilometreden sonra sanayi atıklarla bir anda simsiyah akmaya başlayarak hiçbir canlının yaşamadığı bir nehir halini almaktadır" denildi.

Nehirin, 4'üncü derece kirli su halini aldığı, ağır metaller ve zararlı birçok bileşeni barındırdığı ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Durum o kadar vahimdir ki normalde 0.1-0.2 olması gereken arsenik oranı, Uzunköprü lokasyonundan alınan su örneğinde 20.8 miligram olarak tespit edilmektedir. Yapılan araştırmalar Ergene Nehri çevresinde yaşayanların kansere yakalanma oranının nehre yakın yaşamayanlara göre 3 kat fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Hükümetin 13 yıldır Ergene'nin temizlenmesine dönük verdiği sözlerin hiçbiri tutulmamıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Ergene Nehri İçin Araştırma İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement