CHP'den "Kriz" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

CHP'den "Kriz" Uyarısı

CHP\'den "Kriz" Uyarısı

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesini "doğru bir karar" olarak nitelendirirken, "Ama bunun maliyetleri olacak.

29.01.2014 12:24

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesini "doğru bir karar" olarak nitelendirirken, "Ama bunun maliyetleri olacak. Türkiye'de büyümenin düşük kalacağı, işsizliğin artacağı, yeniden çift haneli işsizlik rakamları vardır önümüzde. Enflasyonun da hedeflenenin çok ötesinde olacağı bir patika var önümüzde" uyarısını yaptı.

CHP İstanbul milletvekilleri Müslim Sarı ve Celal Dinçer, TBMM'de Gülsuyu ve Gülensu'da yaşanan olaylara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya mahalle sakinleri de katıldı.

Sarı, Gülsuyu ve Gülensu'da çok enteresan olaylar olduğuna dikkat çekerek, "Burada uyuşturucu çetelerinin örgütlü bir biçimde görünmez bir el tarafından örgütlenerek mahalleli ile çatışma ortamına sokulması özellikle uyuşturucu pazarlama süreci içerisinde mahallenin direniş göstermesiyle beraber mahalleliye saldırması durumu söz konusu" dedi.

Sarı, son bir yılda 35'e yakın yaralama olayı olduğunu belirterek, "30'un üzerinde yaralı söz konusu ve bir de Hasan Ferit'in ölüm olayı gerçekleşti" diye konuştu.

-CHP'DEN GÜLSUYU RAPORU-

Gülsuyu ve Gülensu'da yaşananlara ilişkin oluşturulan komisyonun bir rapor hazırladığına dikkat çeken Sarı, şöyle dedi:

"Gülsuyu, Gülensu mahallesinin bir sol geleneği var, örgütlü bir mahalle ve Gezi direnişiyle başlayan sürece en fazla katkı veren mahallelerden biri. Buradaki insanların örgütlülüğünü kırmaya çalışan bir bakış açısı var. Bunu da uyuşturucu üzerinden yapmaya çalışan bir anlayış var. Olayların altında yatan birinci neden bu.

Bölge halkının kentsel dönüşüm süreci içinde yıldırılarak buralardan sürgün edilmeye çalışılması ve bunun sonucu olarak da bu emlakların ve gayri menkullerin el değiştirtilmeye çalışması olduğunu tespit ettik.

Olaylar organizedir. 3-5 torbacının bir araya gelerek yaptığı olaylar değildir. Bir merkezden organize edildiğine ilişkin bulgular var. Hatta bu işleri hapisten organize ettiklerine ilişkin birtakım bulgular var."

Bütün bu olaylar olurken yetkili makamların kayıtsız kaldığını iddia eden Sarı, "Güvenlik zafiyeti oluşturulmuş durumdadır. Olayların olduğu yerdeki MOBESE kameraları sürekli bozuktur."

-CHP GÜLSUYU İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEYECEK-

Sarı, konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını ve araştırma önergesi vereceklerini söyledi.

Celal Dinçer de, "Bozuk kameraları sorduk, niçin çalışmıyor dedik. Ödeneğimiz yok yaptıramadık, dendi. İstanbul Valisine ilettim bunu. Benim haberim yok, dedi" diye konuştu.

-"TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATILMASI GEREKEN MAHKEMELERDİR"-

Bir basın mensubunun, "Hükümet özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin bir düzenleme yapıyor, ne diyorsunuz?" sorusuna Sarı, "Biz bunu yıllardır söylüyoruz, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğini, demokratik bir hukuk devletinde böyle bir durumun söz konusu olmayacağını söylüyoruz. Sayın Başbakan'ın da bizim düşündüğümüz noktaya gelmesi sevindirici. CHP olarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa teklifi hazırladık, 15 gün önce sunuldu. Özel yetkili mahkemelerin garabet olduğunu zaten düşünen bir partiyiz ve kalkması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Dinçer de, "Çoktan kaldırılması gereken mahkemeler, tarihin çöplüğüne atılması gereken mahkemelerdir" diye konuştu.

-"MERKEZ BANKASI ÇOK RADİKAL VE SERT BİR BİÇİMDE FAİZLERİ YUKARI DOĞRU ÇEKTİ, DOĞRU BİR KARARDIR"-

"Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz, halka yansıması nasıl olacak?" sorusuna da Sarı, "Merkez Bankası, Sayın Başbakan'dan korktuğu için faiz artırmamak için 40 takla atıyordu. Merkez Bankası bu işi sürdüremeyeceğini anladı. Bu aşıldı ki Merkez Bankası çok radikal ve sert bir biçimde faizleri yukarı doğru çekti, doğru bir karardır. Ama bunun maliyetleri olacak. Faiz yükseltmenin de bir maliyeti var. Hiçbir hükümet seçimlere doğru giderken faiz oranlarının yükselmesini istemez. Çünkü faiz oranları yükselince talep kısılır, büyüme düşer. Merkez Bankasının bu faizinin önce kredi faizlerine oradan da toplam talebe maliyeti olacak. Türkiye ekonomisinin büyüme oranları düşecek. Sıfır ile üç arasında bir büyümeye Türkiye birkaç yıl razı olmak zorundadır. Bu da Türkiye için bir krizdir. Çünkü yüzde 5'in altındaki her büyüme Türkiye gibi ülkelerde işsizlik yaratır. Türkiye'de büyümenin düşük kalacağı, işsizliğin artacağı, yeniden çift haneli işsizlik rakamları vardır önümüzde. Enflasyonun da hedeflenenin çok ötesinde olacağı bir patika var önümüzde. Türkiye ekonomisi bir yol ayırımında. Ama her şekilde geç kalmış da olsa ki geç kalarak bir bedel ve maliyet ödetilmiş de olsa faizin yükseltilmesi doğru bir karardır, bugünün ekonomik koşulları içinde" yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'den 'Kriz' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement