CHP'den Ysk'ya Dilekçe - Son Dakika
Güncel

CHP'den Ysk'ya Dilekçe

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, daha önceki seçimlerde ortaya çıkan usulsüzlük ve kuşkuların yeniden oluşmaması için alınması gereken tedbirler ile propaganda hakkının özgür biçimde kullanması için yasaklanan İnternet sitelerine erişimin önünü açılması konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) iki ayrı dilekçe verdi.

26.03.2014 13:32

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, daha önceki seçimlerde ortaya çıkan usulsüzlük ve kuşkuların yeniden oluşmaması için alınması gereken tedbirler ile propaganda hakkının özgür biçimde kullanması için yasaklanan İnternet sitelerine erişimin önünü açılması konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) iki ayrı dilekçe verdi.

Tezcan, seçim güvenliği konusundaki dilekçesinde, daha önce yapılan seçimlerde oy pusulaları dahil seçim materyallerinin çalındığı, bazı bölgelerde sandık sonuç tutanakları ve birleştirme tutanaklarında oynamalar ve usulsüzlükler yapıldığı ve seçmen iradesinin sandığa ve sonuç tutanaklarına doğru yansıtılmadığı konuların basında yer aldığını anımsattı. Yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi öncesinde de kamuoyunda seçim ve sandık güvenliğine ilişkin ciddi kuşkular oluştuğunu ifade eden Tezcan, İstanbul'da "Evet" mühürlerinin çalındığını ve bu mühürlerin kimlerce çalındığı ve ne amaçla kullanılacağının henüz tespit edilemediğini vurguladı.

-"SEÇİM GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE"-

Bunun yanında seçmen kütüklerinde gerçeğe aykırı kayıtların ortaya çıktığını kaydeden Tezcan, "Görünen o ki seçmen kütüklerinin oluşturulması sırasında ilgili seçim kurulları ve Nüfus Müdürlüklerince gerekli araştırma yapılmadan adres ve seçmen kaydı yapılmaktadır. Bilhassa bu durum seçim güvenliğinin tehlikede olduğunu göstermektedir. Yapılacak seçimlerde sahtecilik ve usulsüzlüklerin olacağı konusunda kamuoyunda oluşan algının önüne geçmek seçimleri yürütmekle görevli YSK'nın öncelikli hedefi olmalıdır" dedi. Tezcan dilekçesinde alınması gereken tedbirler konusundaki önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Sandık kurullarının oluşturulması ve seçim materyallerinin sandık alanında eksiksiz ve usulüne uygun şekilde hazır edilmesinin takibi yapılmalıdır.

Oy kullanılması sırasında kanunen ve YSK'nın belirlediği tüm tedbirlerin tam olarak alındığından emin olunmalıdır.

Oy kullanılacak binalar ve seçim kurullarının tümünde İnternet sisteminin sürekli kontrol edilmesi ve elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için jeneratörlerin hazır edilmesi ve teknolojik imkanların tümünden faydalanılması gerekmektedir.

Seçimin denetiminin yapılabilmesi açısından ıslak imzalı tutanakların siyasi partilerle paylaşılması konusunda ülke çapında aksaklık olmaması için tedbirlerin alınmasına özen gösterilmelidir.

Siyasi partilerin sandık kurulu üyelerinin sandık sonuç tutanaklarının bulunduğu torbaların ilçe seçim kurullarına götürülmesi sırasında ulaşım imkanlarından faydalandırılması çalışmaları yapılmalıdır.

Sandık sonuç tutanaklarında yapılan maddi hataların ilçe seçim kurullarında düzeltilmesi ve bu sonuçların sisteme girilmesi sırasında siyasi parti temsilcilerinin hazır bulunması ve gerekli müdahaleyi yapmalarına izin verilmesi gerekmektedir."

Tezcan, YSK tarafından alınan tedbirlerin de kendileriyle paylaşılmasını istedi.

-"İNTERNET SİTELERİNE ERİŞİMİN ÖNÜNÜ AÇIN"-

Tezcan ikinci dilekçesinde ise, YSK'nın Anayasa'nın 79. Maddesi gereği, siyasi partilerin yaklaşan seçimler öncesi propaganda hakkını özgür biçimde kullanması için yasaklanan internet sitelerine erişimin önünü açması yönünde karar almasını istedi. Tezcan, Türkiye'deki yasal düzenlemelerin internete erişimin tamamen kaldırılmasını değil, uygunsuz içeriklerin kaldırılmasını amaçladığını vurgulayan Tezcan şunları kaydetti:

"Anayasa, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve YSK'nın propagandaya ilişkin kararları uyarınca siyasi partiler ve bağımsız adayların propagandalarını özgür biçimde yapabilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Anayasa'nın 79. maddesi uyarınca seçimin dürüstlüğü ile ilgili tüm işlemleri yapma yetkisi YSK'ya aittir.

İnternete olan erişimin engellenmesi ve internet sitelerinde özgürce gezinmenin engellenmesi aynı zamanda siyasi parti ve bağımsız adayların da propagandalarını özgür biçimde yapmalarının engellenmesi anlamına gelmektedir. Oy almayı ve ulaşmayı düşündüğü hedef kitlesi interneti hayatının her aşamasında etkin kullanan, sosyal medyadan dünyayı takip eden seçmenler olan siyasi partilerin en önemli propaganda aracı internettir. İnternet erişiminin engellenmesi, aynı zamanda siyasi partilerin propaganda yapmasının da engellenmesi anlamına gelir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'den Ysk'ya Dilekçe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement