CHP'li Nazlıaka, Davutoğlu'na Otobüs Faciasını Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Nazlıaka, Davutoğlu'na Otobüs Faciasını Sordu

Chp Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye, 12 kişinin öldüğü Dikimevi'nde otobüs faciasıyla ilgili soru önergesi verdi.

02.10.2015 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye, 12 kişinin öldüğü Dikimevi'nde otobüs faciasıyla ilgili soru önergesi verdi. Nazlıaka, Başbakan Davutoğlu'na, "Kazaya yol açan otobüslerden Büyükşehir Belediyesinin elinde 60 tane bulunmakta ve hala hizmettedir. Bu otobüsleri belediye firmayla yaptığı anlaşma nedeniyle iade edememektedir. Bu bağlamda; 2009 - 2015 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait kaç araç kazaya karışmıştır? Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılacak mıdır?" diye sordu.

Nazlıaka, "Ankara'da Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerin karıştığı ve ölümle sonuçlanan kazalar hakkında defalarca soru önergesi verdim. Bu olayları Meclise gündemine taşıdım fakat bu önergelerime ilgili Bakanlık tarafından yanıt dahi verilmedi. Yaşanan kazaların tekrar etmemesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda yetkilileri uyardık, ne uyarılarımız dikkate alındı, nede önlem alındı. Bugün Dikimevi'nde kaza mahallinde incelemelerde bulundum, yetkililerden ve vatandaşlardan bilgi aldım. Ankara'da Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin yol açtığı kazaların benzerlik gösterdiğini gördüm. Bu kazaların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemler bir an önce alınmalı, sorumlular hakkında yasal işlemler başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

'AKP REFERANSLI KİŞİLER İŞE BAŞLATILMAKTADIR'

Bazı iddiaları da soru önergesine taşıyan Nazlıka, "Kaza sonrası ortaya atılan iddialar ise bu kazaların bir tesadüf olmadığını, alınmayan önlemlerin bir sonucu olduğunu göstermektedir. Bu iddialar şu şekildedir; EGO'ya şoför alımları doğrudan Ankara Büyükşehir Belediye şirketleri tarafından yapılmakta, sözlü sınavda sadece içki ve sigara kullanıp kullanılmadığı sorulmakta, kısa bir direksiyon testinden sonra AKP referanslı kişiler işe başlatılmaktadır" dedi.

Otobüs şoförlerinin maaşlarının düşük olduğunu da ileri süren Nazlıaka, "Otobüs şoförlerinin maaşları yapılan işin önemi ve zorluğuna göre çok düşüktür. Bir şoförün eline 200 TL yemek bedeli olmak üzere 1. 850 TL'ye yakın maaş geçmektedir. EGO çalışan şoförler BUGSAŞ'a bağlı çalışırken, yaklaşık 150 çalışan maaşların azlığı nedeniyle BUGSAŞ'a dava açmış, bunun üzerine EGO şoförleri BELKA A.Ş.'ye geçirilerek dava sürecinin önü kesilmeye çalışılmıştır. Ankara'da kazaya karışan belediye otobüsleri aynı marka otobüslerdir. Bu otobüslerin yol açtığı kazalar benzeri şekilde meydana gelmektedir. Araçlar birden fırlamakta ve ancak bir yere çarparak durabilmektedir" ifadelerini kullandı.

'OTOBÜSLERDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ELİNDE 60 TANE VAR'

Kazaya yol açan otobüslerden Büyükşehir Belediyesinin elinde 60 tane olduğunu ileri süren Nazlıaka Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: "Kazaya yol açan otobüslerden Büyükşehir Belediyesinin elinde 60 tane bulunmakta ve hala hizmettedir. Bu otobüsleri belediye firmayla yaptığı anlaşma nedeniyle iade edememektedir. Bu bağlamda; 2009 - 2015 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesine ait kaç araç kazaya karışmıştır? Bunlardan kaçı belediye otobüsüdür? Kaza tarihleri ve kazaya karışan araçların markası nedir? Bu kazalarda kaç kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır?"

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILACAK MIDIR?'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını da soran Nazlıaka, "Bu kazalar nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında açılan idari ve adli soruşturma var mıdır? Sonuçları nedir? Ankara'da meydana gelen kazalara hep aynı marka otobüslerin yol açtığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu otobüsler neden seferden kaldırılmamıştır? EGO'ya personel (şoför) alımı neden İş-Kur üzerinden yapılmamaktadır? EGO'ya şoför alımlarının AKP yöneticileri ve büyükşehir belediyesi bürokratları referansıyla yapıldığı iddiası doğru mudur? Yaşanan bu kazaların sorumlusu düşük ücretle, gerekli özellikleri taşımayan şoförleri işe alan, hatalı otobüsleri seferden kaldırmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi değil midir? Dikimevi'nde yaşanan kaza nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılacak mıdır? Yoksa diğer kazalarda olduğu gibi bu kazada birkaç çalışanın üzerine mi yıkılacaktır?" diye sordu. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Nazlıaka, Davutoğlu'na Otobüs Faciasını Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • vatansever: Allah için hakkı soyleyenin yanındayız kim hakikati ve doğru söylüyorsa onun yanındayız evet sorulara cevap bekliyoruz 0 0 Yanıtla

Advertisement