"Barınaktaki İnsanlık Dışı Görüntülerin Nedeni Büyükşehir Kanunu" - Son Dakika
Güncel

"Barınaktaki İnsanlık Dışı Görüntülerin Nedeni Büyükşehir Kanunu"

"Barınaktaki İnsanlık Dışı Görüntülerin Nedeni Büyükşehir Kanunu"

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde hayvan barınağında katledilen hayvanlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

03.11.2014 17:16  Güncelleme: 17:48

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde hayvan barınağında katledilen hayvanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptığı yazılı açıklamada ziyaret ettiği hayvan barınağında insanlık dışı görüntüler ile karşılaştığını dile getiren Özel, bu görüntülerin nedeninin Büyükşehir Kanunu olduğunu savunarak "Bugün Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki Hayvan Barınağında gördüğümüz görüntüler hepimizi şok etti. Onlarca, yüzlerce kedi köpek kaderine terk edilmiş ve işte bu insanlık dışı görüntüler çıkmış. Bu yetki tartışması yüzünden buradaki hayvanların üzerine kilit vuruldu ve bir daha kimse buraya uğramadı. 2012 yılında, Büyükşehir Kanunu çıkartılırken defalarca uyardık. Şimdi de çıkan bu yasanın can almaya başladığını görüyoruz" dedi.

"HAYVANLARIN ÜZERİNE KİLİT VURULDU"

Ziyaret ettiği Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki hayvan barınağında terk edilmiş kedi ve köpeklerin olduğunu söyleyen Özel, "Bugün Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki Hayvan Barınağında gördüğümüz görüntüler hepimizi şok etti. Bu görüntüler, bırakın bir siyasi partiyi, bırakın bir belediyeyi, ne vicdanla ne de insanlıkla bağdaşır nitelikle. Onlarca, yüzlerce kedi köpek kaderine terk edilmiş ve işte bu insanlık dışı görüntüler çıkmış. Katledilen yüzlerce hayvan sırf yetki karmaşası yüzünden öldü. Katledilen hayvanlar 'bu görev benim değil' tartışmasına kurban gitti. Bu yetki tartışması yüzünden buradaki hayvanların üzerine kilit vuruldu ve bir daha kimse buraya uğramadı. Bu hayvanlar, yürekleri sızlatacak, vicdanları sızlatacak bir vahşetle öldü" ifadelerini kullandı. 2012 yılında, Büyükşehir Kanunu çıkartılırken defalarca uyardık. Çeşitli sorunlar olur dedik. Uzak bölgelerdeki köylere, mahallelere ulaşımdan, kanalizasyona kadar çok sayıda hizmet uğramayacak, hizmetlerin götürülmesinde aksaklıklar olacak diye belirttik. Şimdi de çıkan bu yasanın can almaya başladığını görüyoruz. İşte eserleri. Bu yasa Saruhanlı'da sokak hayvanlarının canına mal oldu. Manisa Saruhanlı ilçesinde yüzlerce hayvan terk edildikleri bir barınakta adeta katledildi. Çünkü, kimse burayla ilgilenmedi. Görev ve sorumluluk Büyükşehir Belediyesi'nde olduğu için buradaki hayvanlar sahipsiz kaldı" açıklamasında bulundu.

"YARALI HAYVANLARLA KİM İLGİLENECEK?"

Büyükşehir Kanunu ile belediyelerin sahipsiz hayvanları koruması ve onların aşılarıyla ilgilenmesi görevinin kalktığını belirten Özel, "Büyükşehir Kanunun 7'nci maddesi görev, yetki ve sorumlulukları sayıyor. Burada hayvan barınakları ile ilgili de önemli sorumlulukları var. Oysa Hayvanları Koruma Kanunu; sahipsiz hayvanların aşılanmasından, kısırlaştırılmasına, bulunduğu yerde yaşatılmasına kadar tüm sorumluluğu Belediyelere veriyor. Ancak Büyükşehir Kanunu ile bu değişti ve o günden itibaren bu görev ortada kaldı. İlçelerle, Büyükşehir Belediyesi arasında bir yetki karmaşası aldı başını gitti. Yetmezmiş gibi, Manisa Büyükşehir Belediyesi 14.10.2014 tarihinde Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin aksine, bu görevin kendisinde olduğunu açıkça belirten hatalı bir karara imza attı. Bizler Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Reyhan Erbirliler ile de konuyla ilgili görüştüğümüzde şunları öğrendik. Şu anda Manisa'nın 17 ilçesinin sadece 9'unda bakım evi bulunuyor. Büyükşehir Belediye Meclisinde de alınan karar ile sokak hayvanlarının toplatılması görevi Büyükşehir Belediyesinin görevleri içinde deniliyor. Oysa tek görevleri bu değil. Burada sanki tek görev sokak hayvanlarını toplatmak gibi yanlış bir algı var. Bu sefer de ilçelerde yaralı bir hayvan için arandığında biz ilgilenmiyoruz, Büyükşehir Belediyesi'ni arayın deniliyor. Peki soruyorum, yaralı hayvanlarla, ortada kalmış bu kedi, köpeklerle kim ilgilenecek? Özellikle Manisa gibi bir ilde, 100-200 km uzaklıktaki ilçelere yaralı bir hayvanı almak için Büyükşehir Belediyesi'nin gelmesini beklemek, hayvanlara işkenceden başka bir şey değil. Evet, Büyükşehir Belediyesi, hayvan hastanesi yapsın, bakım evleri, tedavi merkezleri yapsın, ancak o ilçe içindeki sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmayı ilgili ilçe belediyesinin yapması lazım" ifadelerini kullandı.

"BİR AN ÖNCE BÜYÜKŞEHİR KANUNU'NDAKİ EKSİKLİĞİN GÖRÜLMESİ GEREKİYOR"

CHP'li Özgür Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bugün Saruhanlı'dan gelen bu görüntü, ortada kalmış, yetki ve görev paylaşımının hatalı yapıldığı bir meselenin ne boyutlara ulaştığını gösteriyor. Burası adeta hayvanlar için bir ölüm kampına dönüşmüş. Şimdi, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne aldığı bu hatalı karardan dönmesi için çağrıda bulunuyoruz. Bir an önce Büyükşehir Kanunu'ndaki bu eksikliğin de görülmesi ve başka hayvan ölümleri olmadan buna müdahale edilmesi gerekiyor. İşte eserleri, işte fotoğrafları. Konuyu Meclis gündemine de taşıyacak ve takipçisi olmaya devam edeceğim" - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Barınaktaki İnsanlık Dışı Görüntülerin Nedeni Büyükşehir Kanunu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement