CIA İşkencecilere 81 Milyon Dolar 'Uzmanlık Ücreti' Ödemiş - Son Dakika
Güncel

CIA İşkencecilere 81 Milyon Dolar 'Uzmanlık Ücreti' Ödemiş

CIA İşkencecilere 81 Milyon Dolar \'Uzmanlık Ücreti\' Ödemiş

CIA, El Kaide mensuplarına yapılacak etkili işkence programlarını hazırlayan kişilere toplam 81 milyon dolar (yaklaşık 182 milyon TL) ödemiş.

11.12.2014 15:51  Güncelleme: 16:19

Amerikan merkezi Haber Alma Örgütü CIA'in 11 Eylül sonrası El Kaide üyelerine uyguladığı sistematik işkencelerin yol açtığı skandaldan sonra işkence mekanizmasının yeni ayrıntıları ortaya çıktı. CIA'in El Kaide mensuplarına yapılacak etkili işkence programlarını hazırlayan kişilere bu 'Uzmanlıkları' için toplam 81 milyon dolar (yaklaşık 182 milyon TL) ödediği anlaşıldı.

ÖN PLANA ÇIKAN 2 PSİKOLOG

Amerikan Senato İstihbarat Komitesi tarafından yayınlanan raporda, 'Uzmanlıkları' için milyonlarca dolar ödeme yapılan kişiler arasında 'Swigert' ve 'Dunbar' kod adlarıyla bilinen James Elmer Mitchell ve Bruce Jessen adlı iki psikolog özellikle ön plana çıktı. Rapora göre, iki 'Uzman' verdikleri 'Hizmet' kapsamında CIA'ye hangi mahkuma nasıl işkence yapılacağına dair programlar hazırladı.

Yine rapora göre CIA 2002 yılında 'Swigert' ve 'Dunbar'ı adı belirtilmeyen bir ülkeye göndererek aynı yılın mart ayında Pakistan'da yakalanan Filistinli Ebu Zübeyde'nin sorgusunun 'Psikolojik boyutu' üzerine program hazırlattı.

GÜN BAŞINA 1800 DOLAR

'Swigert' ve 'Dunbar'ın hazırladığı işkence yöntemleri arasında mahkumun dar bir yere kapatılması, mahkumun su altında tutularak havasız bırakılması, mahkumlara bebek bezi bağlanması ve sahte gömme gibi yöntemler de bulunuyor. Rapora göre, söz konusu iki uzmana ayrıca tekniklerini uyguladıkları gün başına 1800 dolar ödeme yapıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CIA İşkencecilere 81 Milyon Dolar 'Uzmanlık Ücreti' Ödemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement