Çin'de Gördüler Erzurum'a Kurdular - Son Dakika
Yerel

Çin'de Gördüler Erzurum'a Kurdular

Vali Altıparmak'ın, Çin'in Şandong eyaletinde gördüğü,"Çin tipi sera" modelini Uzundere'de 3 girişimci kadın hayata geçirdi Normal seralardan 30 derece daha sıcak olan seradaki ürün hasadı diğer seralara göre bir veya iki ay daha önce yapılıyor Altıparmak: "Siz çevrenizdekilere 'bu aylarda veya nisan ayında Erzurum'da salata yetiştirerek, yedik' derseniz üstünüze gülerler.

29.05.2014 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vali Ahmet Altıparmak'ın, Çin'in Şandong eyaletinde gördüğü, "Çin tipi sera" modelini Uzundere'de 3 girişimci kadın hayata geçirdi.

Altıparmak, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri ile girişimci kadınlar Hülya Canbaş, Fatma Canbaş ve Ayşe Okur'un ilçede faaliyete geçirdiği bir yanı duvar diğer yanları naylon ile örtülü serada yetiştirilen ürünleri inceledi.

Normal seralardan 30 derece daha sıcak ve ürün yetiştirme süresi kısa olan Çin tipi serada yetiştirilen ürünlerin tadına bakan Altıparmak, burada yaptığı açıklamada, bu uygulamanın bölge genelinde yaygınlaştırılmasının ekonomiye önemli bir kazanç sağlayacağını söyledi.

Bu modelin üretime önemli katkı sağladığını görünce şaşırdığını belirten Altıparmak, "Çin'de gördüğümde şaşırmıştım. Çünkü bir yanı duvar diğer yanı farklı eğimle kapatılmış örtülü bir sera. Şimdi bu seraların aynısını Erzurum'da yaptık ve sonuçları güzel. Siz çevrenizdekilere 'bu aylarda veya nisan ayında Erzurum'da salata yetiştirdik ve yedik' derseniz üstünüze gülerler. Bu tür seralar artılırsa bölgemiz Antalya'ya eşdeğer olur" dedi.

Uzundere'nin pilot olabileceğini, uygulamanın yaygınlaştırılabileceğini ifade eden Altıparmak, şöyle konuştu:

"Normal seralardan çok farklı olan buranın hem verimi yüksek hem alınacak ürünün yetişme süresi kısa. Çünkü sıcağı depoluyorsunuz ve kışın en soğuk aylarda bile burada ürün yetiştirmek mümkün. Bu modeli Çin'in Şandong eyaletine yaptığımız ziyarette görmüştüm. Tabi o dönem Antalya'da görevliydim. Tayinim Erzurum'a çıkınca nasip burada bu hayali gerçekleştirmek oldu. Başarılı olduğumuzu görmek mutlu etti. Bu modeli artık Erzurum tipi sera olarak değiştiriyoruz. Kutuplara yakın yerlerde yani daha soğuk kentlerde bu tür seralar yaygın olarak kullanılıyorsa neden Erzurum'da yapılmasın. Demek ki istenilince yapılıyormuş ve biz Uzundere'de buna şahit olduk. Nisan ayında Erzurum'da salata yetiştiriliyormuş. Güney ilçelerde de aynı seralar yaparsak, Karayazı'da, Karaçoban'da da artık seracılık yapabiliriz."

Altıparmak, Erzurum'a gelen her ürünün nakliye masrafları nedeniyle fiyatının arttığını, bu sera yöntemi sayesinde maliyetlerin düşeceğini ifade etti.

Girişimci kadınlarda Fatman Canbaş (39) ise 125 metrekare alana kurdukları serada deneme amaçlı yetiştirilen ürünlerin veriminin yüksek olduğunu söyledi.

Sıcaklık derecesinin diğer seralardan yüksek olduğunu anımsatan Canbaş, şöyle konuştu:

"Diğer seralardan tamamen farklı bir görünüme ve fiziki şartlara sahip olan serada, deneme amaçlı yetiştirdiğimiz 4 farklı üründen önemli bir kazanım sağladık. Deneme amaçlı ekilen salata, biber, domates ve çilek gibi ürünleri yetiştirdik. Nisan ayı başında salatayı toplamaya başladık. Sadece salata değil biber ve diğer ürünlerde oldu. Serayı kurarken biraz temkinliydik fakat şimdi burada kış mevsiminde yeşillik üreteceğiz. Diğer seralara göre burada erken ürün alma şansınız var. Kışın Erzurum'un sebzesini, ıspanağını, marulunu burada yetiştireceğiz." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çin'de Gördüler Erzurum'a Kurdular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement